За генерален директор на държавно предприятие МИА "Русия днес" е назначен известният журналист и телевизионен водещ Дмитрий Кисельов, който не крие симпатиите си към Путин.

Кисельов е зам.-директор на държавната радио-телевизионна корпорация.
Той е известен със спорните и консервативните си позиции, посочва АП и припомня негово предаване през август, когато заяви, че органите на хомосексуалистите не са годни за трансплантации и трябва да бъдат изгаряни.

Указът на Путин е публикуван на сайта на Кремъл.

Той определя за основна насока в дейността на новата агенция "да отразява в чужбина държавната политика на Руската федерация и обществения живот в Руската федерация".

Генералните директори на МИА "Русия днес" ще бъдат назначавани и освобождавани от президента, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Новата медия получава базата на бившата РИА "Новости" в Москва и нейното имущество, включително извън Русия, както и правата на учредител спрямо организациите, създадени от нея.

МИА "Русия днес" влиза в списъка на държавните стратегически предприятия и акционерни дружества, от който се изключва РИА "Новости".

Със същия указ държавният глава премахва радио "Гласът на Русия", чието имущество се прехвърля на МИА "Русия днес".

Премахва се и руският Държавен фонд за телевизионни и радиопрограми, чието имущество ще получи руската държавна радио и тв компания ВГТРК.

Ликвидира се Руската книжна палата, чието имущество получава ИТАР-ТАСС.

Реорганизира се в. "Росийская газета", в чиято структура се включва списани "Родина".

"Реорганизацията на РИА "Новости" и други държавни медии е насочена към намаляване на разходите и повишаване на ефективността", съобщиха от администрацията на Кремъл.

"Първият проблем е по-рационално използване на бюджетните средства, разпределени за държавни информационни ресурси. Говорим за намаляване, а не за увеличаване на техния размер", заяви ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, отбелязвайки, че бюджетните разходи през 2014 г. за тази дейност са намалени.

"Русия води независима политика, твърдо защитаваща националните интереси. Ние трябва да казваме истината, за да я направим достъпна за колкото може повече хора", подчерта той, цитиран от Интерфакс.