„Действително, Сноудън подаде молба за това да остане в Русия. Обаче след като узна позицията на Русия, изразена от президента Путин, относно условията за оставането му, той се отказа от своето искане да получи възможност да остане”, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и "Фокус". 

В понеделник Путин заяви, че хипотетично Сноудън би могъл да остане в Русия, но при условие да се откаже да се занимава с антиамериканска дейност.

Днес Песков подчерта, че Русия няма да предаде на американските власти Сноудън, тъй като в САЩ е разрешена смъртната присъда. 

Боливия е готова да предостави политическо убежище на бившия служител от ЦРУ Едуард Сноудън, ако получи такава молба, заяви междувременно в интервю за руската англоезична телевизия "Раша тудей" боливийският президент Ево Моралес, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му ситуацията никак не е розова и Боливия е готова да приеме всички хора, които изобличават шпионажа.

"Тревожи ни поведението на страни като САЩ. Представете си този контрол и шпионаж чрез обаждания по телефона. Зная, че големите държави имат шпионски мрежи и са в постоянен сговор срещу т.нар. развиващи се страни. Особено срещу страни с природни ресурси като Боливия, Венецуела, Еквадор
", посочи още Моралес.

По-рано от Уикилийкс съобщиха, че той е депозирал такива молби в 21 държави. Сред тях Германия, Франция, Полша, Швейцария...
От Испания вече заявиха, че молбата на американеца ще се смята за невалидна, докато той не е на испанска земя. Индия пък направо отхвърли искането на Сноудън.

Подслушването на ЕС

Френският президент Франсоа Оланд призова Европа да заеме обща позиция във връзка с подозренията, че САЩ шпионират институции на ЕС, което стана ясно от документи на Сноудън.
Заради това дори председателят на ЕК Жозе Барозу разпореди проверка за "бръмбари".

Той подчерта, че Франция "не може да приеме подобно поведение", което трябва "незабавно" да спре.
Оланд уточни, че страната му не е получавала официална молба за убежище от Сноудън. 

"САЩ трябва да възстановят доверието в отношенията с европейските си съюзници", посочи в същото време Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Белгия, Гърция и Австрия поискаха обяснения от Вашингтон, само Италия заяви, че "има доверие" на САЩ. 

Мартин Шулц: Обама ме разочарова

Председателят на Европарламента Мартин Шулц пък коментира, че шпионските методи на САЩ са достойни за "авторитарни режими" и изрази "дълбоко разочарование" от президента Барак Обама, от когото е очаквал повече домокрация. 

"Сноудън ни показва, че САЩ разглеждат най-близките си партньори - примерно Германия, но и целия ЕС, като враждебна сила, а това е абсолютно неприемливо", заяви Шулц.

Той обаче подчерта, че ако Сноудън отправи молба за убежище, властите трябва да проучат дали той наистина е подложен на политически гонения.