В края на миналата седмица сп. "Шпигел" съобщи, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е подслушвала европейски институции във Вашингтон и Ню Йорк, както и централата на Европейския съвет в Брюксел.
Подлсушвани били общо 38 дипломатически мисии.

Списанието се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън, който е в основата на разкритията за скандала.

Вчера ЕС заяви, че е отправил запитване към американските власти за скандала.

Говорителят на ЕК Пиа Хансен заяви днес, че председателят на Европейската комисия е наредил на службите за сигурност да направят пълна проверка на всички работни помещения за наличие на "бръмбари", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Ще бъдат проверени също всички системи за електронна защита на Еврокомисията", добави Хансен.

Информацията за подслушване на мисиите на ЕС в САЩ от страна на Вашингтон не е актуална, тъй като по данни на европейски медии се отнася за 2010 г., каза пък прессекретарят на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, Майкъл Ман, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Kакто дипломатическата мисия на ЕС в САЩ, така и представителството на Евросъюза в ООН се пренесли в нови сгради през 2010 г. и 2013 г.

"Новите здания имат най-съвременни системи за защита от всякакъв вид шпионаж", увери Ман и добави, че единствено Еврокомисията не се местила от 2010 г.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви междуврeменно, че търсенето на информация за други страни не е нещо необичайно.

По думите му, всяка страна, която се грижи за националната си сигурност, предприема действия, за да я защити, а информацията допринася много за това.
Той обеща да провери твърденията, че от АНС са подслушвали евроинституции, предаде АФП.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг коментира, че между партньори не може да има шпиониране, поставяйки под въпрос преговорите по споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ.

"Такива неща са се случвали в Източния блок, но тогава хората са знаели. Знаело се е, че всичко се подслушва и хората не са си говорили открито. Просто са ходели на разходка в гората. Не бива да се отнасяш така към най-близките си партньори", каза и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин възложиха на шефовете на Федералното бюро за разследване (ФБР) и Федералната служба за сигурност (ФСС) да решат случая с Едуард Сноудън, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Путин и Обама нямат решение, което да устройва всяка от страните, затова "те възложиха на директора на ФСС Александър Бортников и директора на ФБР Робърт Мълър да бъдат в постоянен контакт и на намерят решение", заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев пред руската телевизия Росия 24.

Междувременно депутатът от руската Държавна дума Александър Сидякин предложи да се издигне кандидатурата на Едуард Сноудън за Нобелова награда, предаде РИА Новости.