Бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън е изпратил молби за политическо убежище в 21 държави, между които Русия, Исландия, Еквадор, Куба, Венецуела, Бразилия, Индия, Китай, Германия и Франция, съобщава сайтът Уикилийкс, цитиран от Франс прес и БТА.

Молбите са били връчени от името на Сноудън от Сара Харисън, британска служителка в Уикилийкс, която придружи на 23 юни Сноудън при пътуването му от Хонконг до Москва. Тя ги е предала на летище "Шереметиево" на служител на руското консулство, който ще ги отнесе в съответните посолства в Москва. В документите се подчертава рискът от преследване срещу Едуард Сноудън в САЩ.

Молби за убежище са отправени също към Австрия, Боливия, Финландия, Италия, Ирландия, Холандия, Никарагуа, Норвегия, Полша, Испания и Швейцария, според съобщението на Уикилийкс.
В две от страните - Исландия и Еквадор, молбите за убежище са отправени повторно.

Случаят "Сноудън" разтърси света


Сноудън разкри система за подслушвания на ЦРУ по целия свят.
Дори председателят на ЕК Жозе Барозу нареди проверка на сградата на комисията за "бръмбари".

Сноудън "не е руски агент", заяви междувременно руският президент Владимир Путин на пресконференция в Москва. "Отговорно ви заявявам, че той не ни сътрудничи. Ние не работим с него", изтъкна президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ако поиска да остане тук - има едно условие: той трябва да прекрати дейността си, целяща да навреди на нашите американски партньори. Колкото и странно да прозвучи това от моята уста", заяви руският президент.

В отговор на въпрос за възможно предаване на Сноудън на САЩ, които настояват за екстрадирането му и го обвиняват в шпионаж, Путин подчерта, че Русия никога никого и никъде не е предавала и не смята да предава.

"В най-добрия случай сме разменяли наши агенти, и то при определени условия", отбелязва руският президент.

Според Кирил Кабанов, член на Съвета по правата на човека към президента Владимир Путин, Москва има две възможности - да предостави на Сноудън някакви документи, даващи му статут на бежанец, така че той да си купи билет и да отлети за друго място, или да му предостави политическо убежище.

Ако бъде върнат на САЩ...

Ако бъде върнат в САЩ, ще бъде осигурен безпристрастен съдебен процес на Едуард Сноудън, който е обвинен в разгласяване на тайни на американските спецслужби, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Патрик Вентрел, цитиран от АФП.

„Той продължава да е гражданин на САЩ и има съответните права, включително на свободен и справедлив съдебен процес”, посочи Вентрел.