Израел е от онези държави по света, които успяха да преобърнат хода на пандемията с пълен локдаун. Още на третата седмица от едномесечната карантина, започнала в края на септември, заразените с коронавирус от над 6000 спаднаха на 400-500 души. Това разкри пред Нова тв Румяна Бъчварова, посланик на България в близкоизточната държава.

"Вторият локдаун беше обявен два месеца, след като беше установено взривно развитие на заразата. Той се отличаваше по няколко съществени белега от първия. Те обясняват защо бяха получени такива добри резултати. Беше направен анализ и описано възможното развитие на пандемията с точни количествени показатели и маркери. Второ - беше проведена добра информационна кампания и беше обявено защо това е необходимо и какво ще се случва след мерките. Ясно беше и кога ще се излезе от локдауна и хората знаеха какво следва. Първите резултати дойдоха в рамките на третата седмица. Подходът да се излиза от строгите мерки успокои обществените опасения", обясни Бъчварова.

Тя посочи, че местното население е критично към мерките и е склонно да ги обсъжда дълго. Хората в Израел обаче смятат, че са с по-висока дисциплина заради участието в армията, което е задължително.

"Все още има хора, които недоволстват, но по-скоро за частичните мерки. Като цяло в Израел се носят маски. Това изискване се спазва навсякъде", допълни Бъчварова.

Тя смята, че трябва да има обективна информация и хората да се чувстват наясно със случващото се, за да не се стига до конспиративни теории.