Следдвумесечното извънредно положение Румъния от днес минава на режим на тревога, ниво по-ниско от извънредното. Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че прекратяването на извънредното положение не означава края на епидемията и не би се поколебал да обяви отново извънредно положение, ако епидемията се влоши.

Румънският министър на вътрешните работи Марчел Вела съобщи снощи, че се обявява състояние на тревога на национално ниво за период от 30 дни от днес, след като в полунощ изтече извънредното положение в страната, съобщават румънските вестници, цитирани от БТА.

Държавният секретар във вътрешното министерство Раед Арафат уточни, че носенето на маски в закритите обществени пространства ще бъде задължително. Това се отнася за обществения транспорт, търговските обекти и работното място.

Удължава се мярката за прекратяване на полетите от и до Австрия, Белгия, Швейцария, Франция, Германия, Иран, Италия, Великобритания, Нидерландия, Испания, САЩ и Турция за период от 14 дни. Също така се забранява международният пътнически транспорт към тези страни до 1 юни 2020 г.

Лицата, които пристигат от чужбина, независимо от коя страна идват, ще бъдат поставяни под домашна изолация, а не под институционализирана карантина, както беше досега. В случай на нарушаване на изолацията обаче ще им бъде наложена институционализирана карантина.

В рамките на населеното място хората вече може да се движат свободно, но не в групи от повече от трима души. Излизането от населеното място ще става само по основателни причини: с професионална цел, хуманитарна цел, земеделски дейности, поддържане на имот, процедури в лечебни центрове, грижи за деца или възрастни членове на семейството, смъртен случай и други.

От днес се отварят отново хотелите, стоматологичните кабинети, салоните за красота, парковете (с изключение на детските площадки) и църквите, но службите ще се извършват извън храмовете. Остават затворени училищата, терасите на заведенията и големите търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни продукти, аптеките и оптиките.

Мерките също така препоръчват работа от вкъщи, когато това е възможно. Институциите и компаниите с над 50 служители, където дистанционната работа не е възможна, трябва да организират работното време така, че служителите да пристигат и да си тръгват на три етапа.

В институциите не се разрешава влизането на хора, чиято температура е над 37,3 градуса. Между хората трябва да се спазва дистанция от 2 метра и трябва да се осигури минимална площ от 4 квадратни метра за всяко лице, влизащо в сграда.

"Без глоби до понеделник", отбелязва "Адевърул", като посочва, че решението на Националния комитет за извънредни ситуации, което регламентира мерките в рамките на състоянието на тревога, не предвижда санкции за тези, които не спазват новите правила. Санкциите са предвидени в закон за състоянието на тревога, който бе приет от парламента в сряда и влиза в сила от понеделник, уточнява всекидневникът.