Религиозните конфликти в Азия се засилват - от малки инциденти като преследване на будистки монаси до кървави нападения, погубили голям брой мюсюлмани в Мианмар.

Малцинствата биват нападани, защото правителствата не предотвратяват изблиците на насилие въпреки свободата на вероизповедание, която се гарантира от повечето конституции в региона.

"Ще има поредица войни за независимост из целия регион, ако не разрешим тези проблеми", предупреди Амина Расул, която оглавява неправителствената организация Филипински център за изследвания на исляма и демокрацията (ФЦИИД).

По думите й политическите промени, глобалните усилия за борба с тероризма и икономическото неравенство са събудили недоверие, страх и радикализъм, които засилват религиозното напрежение.

Мобилизацията на религията за политически цели доведе и до случаи на нетолерантност и в други страни като Шри Ланка, където будисткото мнозинство упражняваше своя доминация над други религии след края на гражданската война.

През последните четири години нападенията срещу малцинствени религии в Шри Ланка се извършваха от движения, самоопределящи се като "патриотични сили", защитаващи интересите на синхалското население, което е мнозинство и е предимно будистко.

Липсата на съдебно преследване на извършителите и политиките на дискриминация срещу религиозни малцинства заплашват да усилят още повече конфликтите и в Индонезия, предупреди базираната в Ню Йорк организация "Хюмън райтс уоч".

"В духа на единство в многообразието ние трябва да продължим да укрепваме толерантността", апелира индонезийският президент Сусило Бамбанг Юдхойоно, като подчерта необходимостта гражданите да зачитат многообразието.

В Малайзия политическо противоборство се дължи отчасти на растящите "несигурност и недоверие" сред етнорелигиозните общности, показва проучване на независимата изследователска организация Център "Мердека".

Действията в посока ислямизация, демонстрирани от бушуващия дебат да се забрани употребата на думата "Алах" от немюсюлмани, отчуждиха още повече немалайското малцинство.

За Амина Расул от ФЦИИД по-голямо сътрудничество между лидерите на различни религии и по-голяма подкрепа за междурелигиозните организации от правителството и международната общност би била една добра първа стъпка в борбата с нетолерантността.