В периода 2000-2013 г. Федералната агенция за разузнаване (ФАР) и Федералната служба за охрана на конституцията (ФСОК) в Германия са използвали кандидатстващи за убежище като информатори, съобщиха германски медии, цитирани от ТАСС и Агенция "Фокус".

Това стана ясно от отговор на Бундестага, получен на въпрос на партията "Левицата" в германския парламент. Около 850 мигранти са били подбрани от германските тайни служби със съдействието на Федералната агенция за миграция и чужденци.

Те са били привличани с обещания за предоставяне на бежански статут, въпреки че по данни на германските медии повечето от тях не са отговаряли на критериите за него.

Потенциалните информатори са били вербувани и с обещания за подобряване на правното им положение.

Отделът на ФРС за работа с кандидатстващи за хуманитарен статут на закрила е закрит през юни 2014 г., но разузнаването продължава да получава данни от мигранти "на доброволна основа".

Съгласно разпространената в медии информация разузнавателните структури са използвали 850 бежанци за целите на дейността си, като само за периода 2013-2014 г. 200 мигранти са сътрудничели с ФСОК, а с ФАР – 435.

Тези от тях, които са останали на разположение за продължителен период, са получавали право на убежище и възможност да работят под прикритие.

Федералната агенция за миграция и бежанци е оказвала съдействие на разузнаването при подбора на мигранти. Тя е предоставяла данни за лицата, които в рамките на разговори, свързани с процедурите по разглеждането на молбите им, са засягали теми като тероризъм, организирана престъпност или търговия с наркотици.

Германската партия "Левицата" разкритикува практиката на службите за разузнаване да използват кандидати за убежище като информатори.

"Ако тайните служби са оказвали натиск върху бежанци, това не е само морално осъдително", заяви представителят на левите Мартина Ренер. Тя подчерта, че истинността на предоставените по този начин данни от мигрантите би трябвало да се постави под сериозно съмнение.