Осуетен е опит за отвличане на белгийския министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн. Той е свързан с разследване, довело дж задържането на стотици участници в мрежа за разпространение на дрога и залавянето на наркотични вещества за 13 милиарда евро. Засега е известно, че по случая са задържани четирима холандци, за които се очаква да бъдат предадени на белгийските власти. Това съобщават медии в Белгия, цитирани от БТА. Те отбелязват, че Кикенборн може да остане под полицейска охрана още дълго време.

"Никога не си бях представял подобно нещо, за наркотрафикантите вече не е достатъчно да владеят пристанището в Антверпен, а искат да овладеят обществото", коментира министърът. Според него нападателите целят да посегнат на гражданите, както правят терористите. "Очакват да намалим натиска, но това няма да стане, живеем в правова държава, а не в страна на картелите", добави той.

Миналата есен белгийските власти съобщиха, че са пробили защитата на мобилно приложение, което е осигурявало поверителност на разговорите и е било използвано в средите за разпространение на кокаин. Без постигнатия пробив полицията не е била в състояние да проследява комуникацията между престъпниците.

Белгийският главен прокурор Ерик ван Льо поясни, че Белгия се е превърнала в място за разпределение в Европа на кокаина от Южна Америка, внасян през пристанището в Антверпен. Според Ерик Снук, ръководител на федералната съдебна полиция, без съмнение международната и световната организирана престъпност изглежда много добре са се настанили в Белгия.

За опита за отвличане на Кикенборн първоначално бе съобщено в края на миналата седмица.