Президентът на Русия Владимир Путин посети в Деня на народното единство новия Музей на археологията в Чудов манастир, предава ТАСС.

Експозицията е разположена под земята на мястото на демонтирания административен 14-и корпус на Кремъл. Държавният глава, който по-рано положи цветя пред паметника на Минин и Пожарски на Червения площад, пръв чу обновения звън на камбаните на Спаската кула.

След това той се отправи пеша през Спаската порта на територията на Кремъл.

По време на посещението си Путин беше придружаван от министъра на културата Олга Любимова и от директора на Института по археология към Руската академия на науките Николай Макаров.


Снимка: БТА/APПо думите на Любимова реставраторите и геолозите са извършили огромна работа, като са възстановили остатъците от постройките, саркофазите и другите открити предмети.

Музейният комплекс се изграждаше през последните няколко години на базата на откритите основи на храма "Чудото на Архангел Михаил" на територията на Кремъл.

Снимка: БТА/AP

В подземията на бившето административно здание беше разкрита площ от 500 квадратни метра.

Археолозите се натъкнаха там на културни артефакти и на останки от постройки от 12-и и началото на 13-и век. Бяха открити и фрагменти от манастирски градежи от 14-16 в., както и паметници на ранномосковската каменна архитектура.

Преди посещението си в подземния кремълски музей Владимир Путин изслуша изпълнението на химна от обновените камбани на Спаската кула.

Проектът по замяната им стартира през 2017 година, а преди около месец той достигна до финалната си фаза. Тогава в Москва пристигнаха от Воронежкия камбанен завод една дузина нови камбани, които бяха повдигнати с помощта на кран на 70-метрова височина.