Президентът на Русия Владимир Путин обеща днес отпускане на финансови добавки за здравните работници "на първа линия" в условията на епидемията от коронавирус, като същевременно предложи нови мерки за подкрепа на предприятията, предаде Франс прес и БТА.

По време на видеоконферентно съвещание с губернаторите на руските региони Путин предложи да се изплатят месечни добавки от по 80 000 рубли (около 973 евро) на лекарите, по 50 000 рубли (608 евро) на средния медицински персонал - медицински сестри и екипи в спешните отделения, и по 25 000 рубли (304 евро) на останалия младши медицински персонал, който "рискува здравето си всяка минута".

Добавки ще има и за медицинските специалисти в спешна помощ, които обслужват заразени с коронавируса, уточни руският президент. Те ще получават по 50 000 рубли месечно, а фелдшерите, медицинските сестри и шофьорите на линейки - по 25 000 рубли.

Според статистиката лекар в Русия печели средно 80 000 рубли месечно, медицинска сестра - 30 000 рубли, а работещ в Бърза помощ - 50 000 рубли, но има големи диспропорции между отделните региони.

Сега "за пръв път от десетки години" Русия си дава сметка до каква степен ролята на лекарите е "решаваща", подчерта Путин.

Руският президент предложи и повишаване на застраховките за медиците, които лекуват заразени с коронавируса, аналогични на тези на военните, предаде ТАСС.

За целта от федералния бюджет ще бъдат отпуснати над 10 милиарда рубли, които ще бъдат разпределени по региони.

На съвещанието, излъчено по телевизията, руският президент обяви също отпускане на средства на регионите за поставяне на допълнителни легла и закупуване на медицински материали, по-специално апаратура за обдишване.

Путин изиска от губернаторите да не преустановяват ненужно функционирането на местната икономика, в момент, когато преобладаващата част от регионите в огромната страна са взели ограничителни мерки.

"Икономиката не може да бъде спряна. Трябва да осъзнаем до какви щети, до какви разрушителни последици може да доведе това", подчерта руският президент.