Руските избиратели започнаха тази сутрин гласуването за регионални представители след бурна кампания и след една от най-мащабните репресивни операции на съдебните власти срещу демонстранти от близо десетилетие, предаде Франс прес.

Вижте снимки

Местните и регионални избори се състоят ден след историческата размяна на 70 задържани между Русия и Украйна - събитие, приветствано единодушно като първа крачка към решаване на конфликта, който противопоставя двете страни от 2014 г.

Според анализаторите резултатите от вота ще бъдат следени внимателно предвид парламентарните избори през 2021 г. и ще съдействат за оформяне на политическото бъдеще на Русия, докато президентът Владимир Путин навлиза в третото си десетилетие на власт.

Всички погледи днес са насочени към столицата, където изборните бюра отвориха врати в 8 часа.

Не е важен броят на кандидатите, участващи в избори, а как ще работят те, щом бъдат избрани. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, след като гласува днес на изборите за градски парламент на Москва, предаде ТАСС.

Запитан познава ли лично кандидата, за когото е гласувал, Путин отговори: "Не, не го познавам. Но се надявам да е добър, почтен човек".

Държавният глава изрази надежда, че в днешните избори участват достойни кандидати. Журналисти попитаха не би ли желал кандидатите да са повече и по-разнообразни. "В някои страни има и по 30, по 50 и по 100. Това не променя качеството на работата им. Не е важно колко са, важно е качеството", каза Путин.

Президентът по традиция гласува в една и съща секция, в сградата на Руската академия на науките, отбелязва ТАСС. Изборите за градски парламент на Москва протичат в 45 едномандатни окръга, в три от които има възможност за експериментално електронно гласуване. Секциите в столицата, където са регистрирани близо 7,3 милиона избиратели, ще работят от 08.00 до 20.00 ч. местно и българско време.

Системата за електронно гласуване в Москва се повреди заради претоварване на оборудването за криптиране на бюлетините, но след час заработи отново, съобщи за ТАСС Артьом Костирко от службата за информационни технологии в градската управа.

"Всички гласове ще бъдат отчетени; (действията при) подобни извънредни ситуации бяха успешно тренирани по време на тестовете", увери експертът.

В центъра на града и в предградията московчани са посрещани от полицаи в бели униформи, балони в цветовете на руското знаме, колички за сладолед, чай, каша и кренвирши.

"Дойдох да изразя гражданската си позиция", заяви 52-годишната жителка на южно столично предградие Марина Шигарова, която работи в болница. Без да уточнява, тя казва, че е гласувала "за жена".

Това лято почти всекидневно имаше протести срещу недопускането на кандидати на опозицията на изборите за московския градски парламент.

Младата адвокатка Любов Собол, която оглави протестното движение, след като беше изключена от кампанията, гласува близо до дома си в южен район на Москва, съпроводена от много журналисти.

"Разбира се, че никой не иска да отиде да гласува, тъй като на кандидатите им не беше разрешено да участват. Разбира се, че това не е демокрация", заяви тя.

При демонстрациите през лятото, повечето от които - неразрешени, бяха арестувани близо 2700 души, нещо, което не се е случвало от протестната вълна през 2011-2012 г., предшествала завръщането на Путин в президентството след мандат като премиер.

Властите задържаха за кратко на практика всички опозиционни кандидати, които искаха да се явят на изборите за столичен парламент. Няколко демонстранти получиха сериозни присъди, стигащи да четири години затвор. Мъж беше осъден на пет години затвор заради пост в Туитър, в който призова да бъдат атакувани децата на полицаи.

43-годишният опозиционер Алексей Навални призова московчани да "гласуват интелигентно", като подкрепят хората, които са в най-добра позиция да победят кандидатите, свързани с властта. Повечето от тях са комунисти.

"Москва е против целият този позор", заяви тази сутрин 46-годишната майка на четири деца Альона Прохорова, имайки предвид репресиите над протестите. "Гласувах интелигентно", споделя жената, упражнила правото си на глас в изборна секция в училище в югозападната част на столицата.

В цяла Русия днес се гласува на над 5000 местни и регионални власти. Руснаците ще изберат 16 регионални губернатори и местни парламенти в 13 региона, включително в анексирания през 2014 г. от Русия украински полуостров Крим.

Извън Москва кампанията за избиране на губернатор на Санкт Петербург е сред най-оспорваните, като Кремъл подкрепя силно непопулярния досегашен губернатор Александър Беглов.

Изборните бюра в столицата ще затворят в 22 часа.