Ципрас обеща през първата половина на следващата година икономиката да отбележи растеж, съобщават гръцките вестници, цитирани от БТА.

"Има светлина в тунела, но след 20 месеца", пише по темата в. "Вима" и допълва, че Ципрас е определил този срок като необходим за постигане на заложените цели.

Премиерът постави четири приоритета пред правителството в сектора на икономиката - възстановяване на икономическата стабилност, икономически растеж, намаляване на дълга, радикална реформа в държавното управление и в борбата с укриването на данъци, пише на първата си страница в. "Имерисия". Премиерът обяви и създаването на специализирана държавна агенция за привличане на чуждестранни инвестиции.

В същото време финансовите министри на Европейския съюз дадоха срок от десет дни за реализиране на първия пакет от мерки, договорени с кредиторите, посочва още "Имерисия". Ситуацията в Гърция беше обсъдена на вчерашното заседанието на Еврогрупата в Люксембург.

Еврогрупата даде зелена светлина за изпълняване на 48 от мерките от третото споразумение за финансова помощ на Гърция, уточнява в. "Нафтемборики" като допълва, че според европейските министри не трябва да се губи ценно време. Кредиторите искат мерките да бъдат гласувани от парламента до средата на октомври, за да отпуснат първия транш от помощта за Атина, пише вестник "Елефтерос типос".

Според информация на "Та неа" реформата в пенсионната система и рекапитализацията на банките са условие за започване на разговор за намаляване на дълга на Гърция. Бюджет на бедността с нови рестриктивни мерки на стойност седем милиарда евро представи правителството на Алексис Ципрас преди да получи вот на доверие от парламента, коментира в. "Прото тема".

Проектобюджетът за следващата година беше представен вчера. В него са заложени прогнози за икономически спад от 2,3 на сто и ръст на безработицата до нива от 25,8 на сто. Предвижда се орязване на пенсиите с 1,8 милиарда евро и 2,49 милиарда евро повече данъци.

Вестник "Катимерини" пише, че правителството предвижда увеличение на данъците за бизнеса и домакинствата, отпадане на някои данъчни облекчения и нови данъчни ставки за земеделските производители.

"Вима" отбелязва, че правителството очаква два милиарда приходи от приватизация.