Хората, преболедували и оздравели от Covid-19 и отново дали положителни тестове за инфекцията, не представляват опасност за околните, заяви представителят на здравното министерство на Република Корея Тхе Хо, цитиран от ТАСС и БТА.

"Още не е регистриран случай на предаването на инфекцията на хора, които са били в контакт с такива пациенти", заяви специалистът на пресконференция в Сеул.

Властите в Южна Корея в началото на епидемията регистрираха 447 случая на оздравели пациенти, дали след това положителни тестове за инфекцията. Представителят на здравното министерство изтъкна, че появата на подобни случаи се дължи най-вече на несъвършенствата на съществуващите методзи за диагностика. В такива ситуации за съществуващ вирус се е вземало наличието на остатъци в организма на пациентите от вече мъртвия вирус.

Над 2 250 000 души по света са заразени с коронавирус до този момент. От тях 150 000 души са починали, а близо 600 000 са излекувани. Активните случаи са около 1 500 000 души, от които 96% са със сравнително леко протичане на болестта или без симптоми, сочат последните данни.

На този фон 124-те страни членки на Световната здравна организация (СЗО) ще проведат днес първата си виртуална годишна сесия в историята, за да обсъдят международния отговор на пандемията от коронавируса. Очаква се на форума да има търкания по въпроси, свързани с напрежението между Китай и САЩ, и дискусиите Тайван и ваксините.