Дългогодишният премиер на Нидерландия Марк Рюте е подложен на политически и обществен натиск след разкритията, че от години изтрива текстови съобщения по официални въпроси, предаде Асошиейтед прес. Критици го обвиняват в прикриване на държавна дейност, но според него съобщенията просто заемали твърде много място в стария му телефон Нокия.

В четвъртък Рюте оцеля при вот на недоверие в парламента заради изтритите текстови съобщения, но опозиционните партии призовават за допълнително разследване. Появиха се и въпроси дали използването на стария му телефон може да е било заплаха за националната сигурност.

При разследване на мерките на правителството срещу пандемията от COVID-19, нидерландският в. "Фолкскрант" откри, че премиерът от години трие редовно есемеси от своята Нокия 301 от години. Всекидневникът забеляза, че липсват съобщения, свързани с искане за официални документи. След съдебно дело Рюте разкри, че незабавно изтрива съобщенията, които смята за маловажни, като препраща останалите в официален архив.

Сред липсващите съобщения имаше едно от кмета на Амстердам Фемке Халсема относно протеста на движението "Животът на чернокожите има значение" през юни 2020 г., където броят на присъстващите беше десет пъти по-висок от очаквания, както и съобщение от главния изпълнителен директор на Унилевър Пол Полман за спорен данъчен въпрос.

Рюте, който управлява вече четвърт мандат и е сред най-дълго останалите начело на страната си лидери на ЕС, използва своята Нокия 301 за комуникация, въпреки че има и Айфон. Той заявява, че го използва само за четене на новини.

Премиерът отрича да е извършил каквото и да било нарушение и заяви на разгорещения парламентарен дебат, че спазва както буквата, така и духа на закона.

Рюте, отдавна е критикуван за своята потайност, като смята, че дискусиите между държавни служители не трябва да бъдат публично достъпни. Нидерландският премиер се опитва да ограничава официалните си контакти до телефонни разговори или срещи лице в лице, при които не се водят бележки. Писмената комуникация, включително текстови съобщения, може да се разкрива на журналисти съгласно Закона за отвореното управление, но не се изисква записване на телефонните разговори.

Правителствен адвокат заяви първоначално, че Рюте е трябвало да изтрие съобщенията поради недостиг на място за съхранение на телефона, но по-късно премиерът уточни, че телефонът му се забавял, ако съхранява прекалено много съобщения.

Телефонните разкрития доведоха и до въпроси относно сигурността, поради липсата на ъпдейти за използвания софтуер. Нокия не е актуализирала своя софтуер за модела 301 от години.

Премиерът вече има нов телефон, но казва, че го е сменил не заради скандала, а защото предишният му телефон спрял да работи по време на пътуване до САЩ. По време на петчасовия дебат вчера той нарече новия смартфон "неудобен" и "грозен".