Северна Корея заяви днес, че всички пациенти с треска са се излекували, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Това е първото подобно съобщение на севернокорейските власти, откакто в икономически изолираната страна избухна епидемия от ковид.

Пхенян никога досега не е давал информация колко хора в страната са дали положителен резултат на тестове за Covid-19, но властите съобщиха, че около 4,77 милиона души с треска са били напълно излекувани от края на април до момента, а 74 са починали.

Според властите от 30 юли насам в Северна Корея не са регистрирани нови случаи, предаде БТА.

Вместо обаче до декларира победа над Covid-19, или край на ситуацията със заразата, Северна Корея заяви, че "противоепидемичната ситуация е навлязла в определено състояние на стабилност".

Страната заяви, че "ще удвои усилията за поддържане на отлично изпълнение на противоепидемичните държавни политики и мерки и цялостно ще работи за по-нататъшно укрепване на своята противоепидемична система".

Подобни действия от страна на властите ще включват засилване на наблюдението на нови подварианти на Covid-19, и налагането на мерки, които бързо ще мобилизират медицинските служители в случаи на извънредна ситуация, смятат от КЦТА.