Гражданите на Западните Балкани губят надежда, че страните им ще влязат в ЕС, заяви в изказването си на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от ТАСС.

"Западните Балкани сега са изправени пред сериозни предизвикателства в контекста на реализиране на стремежа ни към европейска интеграция", подчерта Пендаровски.

Нашите граждани губят надежда за позитивни промени, тъй като нещата не потръгват. Но виждаме, че това изостря и геополитическата конкуренция, усложнява демократичните реформи, подрива регионалната стабилност. Отдавна е време да се преразгледат етапите на най-големия континентален проект сред Втората световна война. Става въпрос за единна, свободна и мирна Европа, каза той.

Президентът обърна внимание на това, че малка страна в Югоизточна Европа, Република Северна Македония е доказала заедно с Гърция способността да решават заедно, с посредничеството на ООН, много важни въпроси, съдействайки за регионалната стабилност.

"Сега постигнатите в Преспа споразумения се изпълняват в дух на добра воля и съзнателно и това съдейства за продобряване на ситуацията в региона като цяло", каза той.

"Надяваме се, че заедно с другата съседна страна, с България, ще осигурим изпълнението на договора за добросъседство и сътрудничество, изхождайки от принципите на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека в мултиетническо общество", каза президентът Пендаровски.

Междувременно премиерът Зоран Заев заяви днес, че очаква България да остане приятел и да продължи да подкрепя страната в процеса на европейска интеграция съгласно член 2 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

"Република Северна Македония няма да направи никакви конкретни стъпки, докато не получи подкрепа", каза още Заев.

По отношение на намеренията за премахване на думата "български" там, където се споменава фашистки окупатор в учебниците и на паметниците Заев каза, че не трябва цели нации да се отъждествяват с фашистки окупатор и че намерението да бъдат премахвани (тези определения) е в духа на приятелството, добросъседството и европейското поведение. Той смята, че обявявайки това намерение не се намесва в работата на Смесената македонско-българска комисия, която, както каза, се занимава с историческите моменти от това време.