Китай призова въоръжените сили на САЩ "да престанат да показват мускули" в Южнокитайско море и да не прибавят "нови неясноти" около Тайван, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Изявлението на китайския министър на отбраната Вей Фънхъ е било направено на среща с шефа на Пентагона Марк Еспър в Банкок, ден след като Еспър публично обвини Пекин, че "все повече прибягва до натиск и сплашване за постигане на стратегическите си цели" в региона.

На срещата на закрити врата в рамките на форум на министри на отбраната в Банкок Вей е призовал Еспър "да престане да "показва мускули" в Южнокитайско море и да не предизвиква и ескалира напрежението в Южнокитайско море", каза говорител на китайското министерство на отбраната.

"Споразумяхме се да продължим разговорите и да контактуваме редовно. Продължаваме да отбелязваме напредък по редица въпроси", каза Еспър след срещата.

Китай има претенции към почти цялата богата на енергийни ресурси акватория на Южнокитайско море, където е разположил военни постове на изкуствени острови. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам обаче също имат претенции за различни райони на морето.

ВМС на САЩ редовно дразнят Китай с операции, които наричат операции "за свободата на мореплаването", с кораби, които преминават близо до заети от Китай острови в Южнокитайско море.

В отговор на въпрос към Вей какво Китай би искал от САЩ да променят в поведението си и дали това включва спирането на операциите "за свобода на мореплаването", говорителят на китайското министерство на отбраната отвърна: "Призоваваме САЩ да престанат да се намесват в Южнокитайско море и да спрат военната провокация в Южнокитайско море."

Вей и Еспър са обсъдили и деликатния въпрос с Тайван, който Китай възприема като своя бунтовна провинция.

Вей е подчертал пред Еспър, че Китай "няма да търпи никакви инциденти за независимост на Тайван" и че Пекин не приема никакви официални или военни контакти с Тайван.

Вчера Китай изпрати първия си самолетоносач - "Ляонин", с придружаващи военни кораби в Южнокитайско море за тестове и участие в учения. Корабната група премина през Тайванския проток, което Тайван определи като сплашване и обяви, че е изпратил самолети и кораби да следят отблизо движението на китайските съдове, предаде Франс прес.

Вторият китайски самолетоносач, който още не е влязъл официално във въоръжение, също мина вчера през Тайванския проток. Според китайските ВМС той изпълнява "научноизследователски тестове и рутинни тренировки".