"Моля за извинение, хиляди пъти моля за извинение!", настоя във видеоклип в акаунта си в Туитър бразилският писател Паулу Коелю след оскърбителни и доста недипломатични към Франция изказвания на бразилския президент Жаир Болсонаро по повод кризата с пожарите в Амазония, предаде Франс прес.

"Това е едно малко тъжно видео, с което искам да помоля за извинение френските си приятели, президента на Франция, съпругата на президента на Франция за истеричната, бих казал, криза на Болсонаро към Франция", заяви той.

"Докато Амазония гори, те не разполагат с никакъв аргумент и единственото, което правят, е да обиждат, да отричат, да говорят какво ли не, за да не поемат своята отговорност, допълни Коелю, един от най-четените автори в света.

В неделя Болсонаро коментира пост във Фейсбук, в който се прави неблагоприятно за 66-годишната френска първа дама Брижит Макрон сравнение на външния й вид с този на 37-годишната съпруга на Болсонаро. "Не унижавайте човека, ха-ха-ха", написа бразилският президент, имайки предвид френския си колега.

Неуважително изказване на Болсонаро по адрес френската първа дама Брижит Макрон накара президентът Еманюел Макрон да пожелае откровено, пред медии от цял свят, на "бразилския народ в най-скоро време да има президент, чието поведение да е на висотата на поста му".

Междувременно Бразилия отказа помощта на Г-7 за борба с пожарите в Амазония, предаде Франс прес.

"Благодарим (на Г-7 за предложената помощ), но тези средства вероятно ще е по-подходящо да бъдат похарчени за залесяването на Европа", заяви началникът на президентската канцелария Оникс Лорензони.

Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера, че Г-7 ще отпусне 20 милиона долара за страните на Амазония, припомня Франс прес.

Пожарите в Амазония са под контрол след разполагането на 2500 военни в най-силно засегнатите райони, заяви по-рано бразилският министър на отбраната ген. Фернандо Азеведо е Силва, цитиран от Франс прес.  Ситуацията бе малко преувеличена, заяви министърът пред журналисти след заседание с президента Жаир Болсонаро. Според ген. Фернандо Азеведо е Силва в Бразилия е имало години с много по-сериозни пожари. 

"Ситуацията не е проста, но е под контрол", каза той.

За потушаването на огъня се борят летателни апарати и десетки пожарникари. Бразилия прие предложението на Израел да изпрати свой самолет за борба с огнената стихия. Фернандо Азеведо е Силва разчита и на Чили и Еквадор, които обещаха да предоставят материална помощ и хора, които да се включат в потушаването на пожарите.