В самозваната проруска Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна бе регистриран първи случай на заразен с новия коронавирус, съобщи "здравната министърка" Олга Долгошапко, цитирана от ТАСС.

По-рано лидерът на ДНР Денис Пушилин каза, че "републиката" ще обяви извънредно положение, ако на територията й бъдат открити случаи на заразяване с вируса. Той нареди да се ограничи преминаването на граждани на ДНР на територията на Русия, за да се попречи на разпространението на вируса. Всички влизащи в ДНР трябва да спазват самоизолация за две седмици.

Другата проруска сепаратистка "република" в Източна Украйна - т. нар. Луганска народна република (ЛНР) - прекрати вчера железопътните съобщения с ДНР като мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде ТАСС.

Преди това главният санитарен инспектор на ЛНР Дмитрий Докашенко също обяви за първи случай на заразен с Ковид-19 там.

Още миналата седмица той съобщи, че над 220 души се намират под наблюдение в медицинските заведения в ЛНР.

Сред мерките за ограничаване на заразата е и прекратяването на пощенския обмен на ЛНР с ДНР и Русия. 

Към днешна дата в Украйна са регистрирани 549 случаи на зараза, 13 души са починали, а 9 са оздравели. Страната е под карантина, която започна на 17 март и ще продължи до 24 април. От 26 март на цялата територия на Украйна е въведен режим на извънредно положение.

САЩ дават на Украйна 1,2 милиона долара за борба с коронавируса

Американската агенция за международно развитие USAID дава на Украйна 1,2 милиона долара за борба с разпространението на коронавируса, съобщи днес представителството на институцията в Украйна, цитирано от ТАСС.

"Правителството на САЩ дава на Украйна медицинска и хуманитарна помощ, за да ограничи разпространението на Ковид-19", съобщиха от представителството.

Посочва се, че USAID координира действията си с украинското правителство, с други международни партньори в сферата на оказване на хуманитарна помощ и с останалите заинтересувани страни, за да определи първостепенните направления за използване на тези ресурси.

Вчера ЕС заяви, че ще подкрепи Украйна и задели за Киев 80 милиона евро за борба с коронавируса.

По-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи, че в страната ще се създаде стабилизационен фонд за борба с коронавируса и последиците от него в размер от 200 милиарда гривни (около 7,2 милиарда долара).