Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин днес е бил откаран в болница във Вашингтон за лечение на "симптоми, предполагащи възникнал проблем с пикочния мехур", съобщи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

По време на хоспитализацията Остин ще продължи да изпълнява задълженията си, се казва в изявление на прессекретаря на Пентагона генерал-майор Пат Райдър, цитирано от БТА.

Този път Остин съобщи веднага за хоспитализацията си. През декември министърът на отбраната на САЩ беше опериран от рак на простата и се завърна на работа в Пентагона след близо едномесечен престой в болница. Причината бяха допълнителни усложнения след интервенцията, която беше запазена в тайна от Остин.

Неизвестността около състоянието на военния министър на САЩ и хоспитализацията му на 1 януари завариха неподготвени Белия дом и Конгреса. Дори президентът Джо Байдън беше в неведение през по-голямата част от първата седмица на годината за това, че министърът е постъпил за лечение.

Остин беше критикуван и обвинен, че не е уведомил никого за отсъствието си, а дори бяха отправени призиви към президента Джо Байдън да го уволни. Байдън обаче го защити.

След като го изписаха от болницата, Остин се извини по време на предавана по телевизията пресконференция за това, че не е уведомил своевременно Байдън и високопоставени служители, че му е поставена диагноза рак на простатата. Той добави, че е бил шокиран от диагнозата, а така също и че е направил грешка, като е запазил в тайна приема в болницата.

Заради това, че не е уведомил президента, беше насрочено изслушване на Остин пред Конгреса, което трябва да се състои на 29 февруари.

"Министерството на отбраната потвърди пред комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, че министър Остин ще бъде изслушан пред комисията на 29 февруари за това, че е запазил в тайна хоспитализацията си", каза говорител на комисията.