Джо Байдън е подложен на все по-голям натиск да уволни министъра на отбраната Лойд Остин, тъй като в продължение на четири дни той държал президента на САЩ в неведение, че е настанен в болница, пише в. "Телеграф".

70-годишният Остин е бил хоспитализиран в новогодишния ден заради по думите на Пентагона усложнения след неотдавнашна рутинна операция. Стигнало се обаче до настаняване в реанимация, а Белият дом е бил информиран чак на 4 януари. През това време заместничката на Лойд Остин - Катлийн Хикс, била на почивка в Пуерто Рико, отбелязва британското издание.

Това се случва в момент, когато войната продължава да бушува в Газа и Украйна, и доведе до силен натиск върху Белия дом да предприеме действия, като републиканците призоваха министърът на отбраната да бъде сменен, коментира "Телеграф".

Бавното и несвързано обяснение на ситуацията, както и липсата на прозрачност от страна на Остин за това какво е довело до здравословната му криза, само засилиха вниманието, което медиите и политиците ѝ отделят, пише в. "Вашингтон пост".

Критиците, включително политически съюзници на американското правителство, упрекнаха администрацията за секретността около здравословното състояние на Остин, като мнозина отбелязаха, че на фона на активното, макар и непряко, участие на САЩ в две войни и неотдавнашното нарастване на броя на нападенията срещу американските сили, разположени в Близкия изток, е имало опасност тази потайност да доведе до бедствие. Столичният вестник добавя, че някои разочаровани официални представители също са се оплакали и са заявили, че случаят е демонстрирал "невероятно лоша преценка" от страна на Остин.

Служители от Белия дом и Пентагона вчера обещаха да преразгледат пропуските в комуникацията, но отново отказаха да разкрият повече подробности за ситуацията - включително дали Остин изобщо е бил неработоспособен и какво е наложило продължителния му престой в болница, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Остават и много въпроси не само за здравословното състояние на Остин, а и защо служителите в Белия дом, законодателите и дори високопоставени служители в Пентагона не са били уведомени по-рано, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изданието цитира говорителя на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър, който по време на продължила повече от час пресконференция вчера заяви, че след като бил уведомен миналия вторник за състоянието на Остин, преценил, че "не е в правото си" да разкрие тази информация.

Въпреки продължителната пресконференция остава неясно как и кога правомощията на министъра са били делегирани на заместник-министърката на отбраната Катлийн Хикс и защо са минали няколко дни, преди да бъдат уведомени Байдън и Конгресът, посочва "Ню Йорк таймс".

Белият дом заяви, че министърът на отбраната ще остане на поста си, но отбеляза неговата "липса на прозрачност" и призова за преразглеждане на процедурите, пише в. "Гардиън".

Пентагонът изказа предположение, че забавянето на разкриването на местонахождението му поне отчасти се дължи на това, че началникът на кабинета на Остин е бил в отпуск по болест. В свое изявление в събота Остин заяви, че поема "пълна отговорност" за потайността около престоя му в болницата, посочва изданието.

Остин е вторият човек след Байдън в командването на американската армия и задълженията му изискват да бъде на разположение във всеки момент, за да реагира на всяка криза в националната сигурност, отбелязва "Гардиън". Това включва постоянна готовност за влизане в защитена комуникация с други официални представители в случай на предстояща ядрена атака - нещо, което трудно би могло да се направи от леглото в интензивно отделение, коментира британският вестник.