Мъжът, който лисна млечен шейк върху водача на британската Партия на Брекзита Найджъл Фараж, днес беше осъден на 150 часа общественополезен труд, а също да плати на политика разходите за химическо чистене на пострадалия костюм, предаде Франс прес.

32-годишният Пол Краудър ще трябва да плати общо 350 лири (391 евро) като обезщетение, тъй като микрофонът, който държал Фараж в онзи момент, се повредил.

Нападението с шейка стана на 20 май, в разгара на кампанията за европейските избори. Краудър лиснал съдържанието на пластмасова часа с шейк върху Фараж, докато политикът вървял в центъра на град Нюкасъл, придружен от екипа си.

Снимката на побеснелия Фараж, от който се стича мляко, с изпоцапан костюм, се появи на първа страница във всички вестници, а видеото стана хит в социалните мрежи.

"Не знаех, че Найджъл Фараж е в града. Помислих си, че това е единственият ми шанс. Жлъчта и расизмът, които той бълва в тази страна, причиняват много повече вреди, отколкото един млечен шейк в лицето", каза Краудър при разпита.

В Туитър Фараж хвърли вината за нападението върху противниците на Брекзита, които според него толкова се били радикализирали, че било невъзможно да се води нормална кампания.

Партия на Брекзита на Фараж излезе начело на европейските избори на 23 май с 31,6 процента от гласовете, докато консерваторите на министър-председателката Тереза Мей останаха пети с едва 9 процента.