Това заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран снощи от Ройтерс, Асошиейтед прес и БТА.

Той каза, че стрелецът изглежда е бил вдъхновен от екстремистка информация в интернет.

Това е второто публично изявление на Обама, след като в нощта срещу неделя убиецът Омар Матин застреля 49 души и рани 53-ма в гей-клуб в Орландо, щата Флорида. Очаква се в четвъртък президентът да посети Орландо.

Той посочи, че се води разследване за тероризъм и то е в начален стадий. Според него атаката наподобява масовото убийство, извършено миналата година в Сан Бернардино, щата Калифорния.

Обама каза, че разследването се опитва да установи какви са били мотивите на стрелеца. Той отбеляза, че организации като "Ислямска държава", Ал Кайда и други, вземат на прицел представители на хомосексуалната общност, поради порочната си и несъстоятелна идеология и религиозните си схващания за хомосексуалността.

Обама даде изявление от Овалния кабинет в Белия дом, след като се срещна с директора на ФБР Джеймс Коми, с министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън и други висши служители. Информацията на различни агенции за срещата предадe БТА.

Президентът подчерта, че масовото убийство илюстрира необходимостта да се противодейства на екстремистката пропаганда в интернет и да се преследват терористите в чужбина.

От своя страна директорът на ФБР Коми изрази също силната си убеденост, че стрелецът от Орландо се е радикализирал отчасти от интернет. Той поясни, че както изглежда масовият убиец се е вдъхновил от разнообразна и комплексна мрежа от терористични групи, като "Ислямска държава", Джебхат ан Нусра, Хизбула.

Коми добави, че ФБР сега внимателно проучва живота на убиеца, особено неговата електронна кореспонденция, за да разбере дали някой друг му е оказвал съдействие или го е направлявал.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък предупреди, че не бива да се набеждава една или друга религия след случилото се в Орландо. Най-лошото, което можем да направим, е да започнем да сочим с пръст една или друга група хора, религиозно течение или религия.

Такова поведение не отговаря на ценностите на нашата страна, каза Кери пред репортери преди срещата си с кипърския външен министър Йоанис Касулидис.

Според отделно съобщение Обама отново е изразил недоволство, че Конгресът, контролиран от републиканците, не действа по въпроса за затягане на законите за притежаване на огнестрелно оръжие в САЩ.

Президентът е недоволен, а понякога дори се ядосва пред бездействието на Конгреса, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Един единствен закон няма да сложи край на насилието като това в Орландо, призна Ърнест. Но той добави, че има известен брой мерки, които Конгресът би могъл да гласува, и които ще направят по-трудно за хората да купуват бойни оръжия.

От идването си на власт през 2009 г. Обама демонстрира желание да втвърди законите по този въпрос, но досега усилията му не успяват.

От друга страна вчера Барак Обама информира Конгреса, че САЩ извършват операции против "Ал Кайда" и "Ислямска държава" в седем страни в Азия и Африка.

Освен това Щатите оказват помощ на правителства на още няколко африкански държави в борбата против екстремизма, уведоми Обама лидерите на Сената и Камарата на представителите. Неговото писмо беше разпространено от Белия дом.