Европейската комисия активира услугата за сателитно картографиране, за да подпомогне усилията за издирване на хеликоптера на иранския президент. Услугата е била задейства по искане на Иран за съдействие, съобщи европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич, предадоха световните агенции и БТА.

Службата за управление на извънредни ситуации "Коперник" на Европейската комисия предоставя картографски услуги въз основа на сателитни изображения.

Тежки метеорологични условия - гъста мъгла, крайно затрудняват издирването, в което са се включили десетки спасителни екипи.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е готова да окаже съдействие при издирването на хеликоптера с иранския президент, предаде ТАСС, на която се позова БТА.

"Внимателно следим появяващата се информация за съдбата на пътниците от третия хеликоптер, сред които са високопоставени представители на Иран, включително президентът Раиси", каза тя. "Искрено се надяваме, че те са живи и животът и здравето им не са застрашени. Русия е готова да окаже цялата необходима помощ за издирването на изчезналия хеликоптер и за разследването на причините за инцидента", добави Захарова.

В началото на издирвателната акция в по-ранните часове на деня

Снимка: Azin Haghighi, Moj News Agency via AP/БТА

Ирак, Азербайджан, Турция и Саудитска Арабия също предложиха помощ на Иран в издирването на хеликоптера с президента Раиси.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че се моли за Раиси и каза, че е дълбоко потресен от новината за инцидента с хеликоптера, станал малко след като двамата лидери са се видели за откриването на язовирна дига.

Хеликоптерът на президента на Иран Ебрахам Раиси, който отлита след като той и президентът на Азербайджан Илхам Алиев откриха язовирна стена на границата между двете страни

Снимка: AP/БТА

Същевременно неназован ирански представител заяви пред иранската държавна телевизия, че на няколко пъти е бил установен контакт с един от пътниците и един от членовете на екипажа на президентския хеликоптер, предаде Ройтерс.

Върховният ирански духовен лидер, аятолах Али Хаменей призова иранците да не са обезпокоени за страната след хеликоптерния инцидент с президента Ебрахим Раиси, предадоха световните агенции

"Иранският народ не трябва да е безпокои. Няма да има проблеми за страната", увери иранският духовен лидер и изрази надежда, че "Бог ще върне президента и неговите спътници в ръцете на народа им". Той призова всички да се молят за здравето на "тези служители на народа".