Новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсонаро номинира астронавта Маркос Понтис за министър на науката в бъдещото си правителство.

"Информирам, че подполловник и астронавт Маркос Понтис ще бъде назначен за министър на науката и технологията", написа в Туитър Болксонаро.

Пилот на изтребител и астронавт, Понтис стана през 2006 година първият бразилец в космоса на борда на кораб "Союз", с който стигна до Международната космическа станция, където прекара една седмица.

Той е четвъртият министър, номиниран от новоизбрания президент, който ще встъпи в длъжност на 1 януари. Генералът от резерва Аугусто Елено Рибейро ще стане министър на отбраната, Ониш Лорензони, ще бъде назначен за началник на президентската канцелария, а ултралибералният икономист Пауло Гедес ще оглави министерството на икономиката.

Дискретната и силно вярваща Мишел Болсонаро - бъдещата първа дама на Бразилия, досега оставаше в сянка, но след избирането на съпруга й Жаир за президент на страната ще се наложи да излезе на светло, пишат в същото време международните медии.

Мишел де Паула Фирмо Рейналдо, 36-годишна бразилка, и 27 години по-възрастният Жаир Болсонаро се запознават през 2007 г. в парламента - той е депутат, а тя работи като секретарка.

Мишел Болсонаро гласува заедно със съпруга си на изборите

Снимка: AP/БТА

Двамата бързо подхващат любовна връзка и Жаир Болсонаро предлага на младата жена да работи с него. В крайна сметка се стига до брак.

Тогава обаче Мишел напуска работа заради закона срещу шуробаджанащината.

Два пъти женен и развеждан, Жаир Болсонаро вече има четирима синове. Новото семейство дава живот на дъщеря - Лаура; бившият армейски капитан, щедър на женомразки обиди, заявява веднъж, че я заченал "в момент на слабост".

Известна със скромните си вкусове, младата жена сподели един ден пред публика, че се е научила "да не отказва никому храна и вода" и през част от времето си полага грижи за хора с увреждания. За тази цел тя е усвоила например езика на жестовете.

В едно от малкото си интервюта по време на кампанията заявява, че би желала да участва във "всички възможни социални каузи".

"За мен е призвание да подпомагам хора с увреждания, глухи. Изпълнена съм с обич към тази общност", обяснява тя.