Ще променим заедно съдбата на Бразилия, заяви снощи избраният за президент Жаир Болсонаро в първото си изявление по Фейсбук, след като бе обявен за победител на втория тур от президентските избори.

"Не можем да продължим флирта със социализма, комунизма и левия популизъм", добави крайнодесният Болсонаро с войнствен тон.

Той обеща в телевизионно обръщение, че правителството му "ще защитава конституцията, демокрацията и свободата". "Това не е обещание на една партия, нито празни думи на един мъж, това е клетва пред Бог", каза новоизбраният президент, който в предизборната кампания бе обвиняван в расизъм и хомофобия. Той каза, че ще бъде президент на "Бразилия, в която хората имат различни мнения, цвят на кожата и ориентации".

Болсонаро обяви, че ще следва примера на лидери като Уинстън Чърчил и ще назначи "достойно правителство".

Победеният кандидат на левицата Фернандо Адад обеща да защитава демокрацията в Бразилия. "Живеем във време, когато институциите постоянно са подлагани на изпитания", каза Адад пред поддръжници в Сао Пауло. "Имаме огромна задача в нашата страна, която е, в името на демокрацията, да защитаваме мисълта и свободите на 45 милиона бразилци, гласували за нас", заяви той.