Кой взриви огромния склад за боеприпаси в Украйна, където градушка от снаряди се изсипа върху десетки населени места, пита се руският в. "Известия", цитиран от БТА.

Снимка: АП/БТА

Деветнайсет хиляди души са евакуирани от зоната на бедствието в украинската Черниговска област заради експлозии и пожар в местен арсенал вчера сутринта. Над 60 потърсиха медицинска помощ. Според политици нанесени са непоправими щети на отбранителната способност на Украйна, посочва вестникът.

Няма съобщения за жертви. Службата за сигурност на Украйна заяви вчера, че разследва между другото и възможността за диверсия, а според зам.-началника на Генщаба Родион Тимошенко най-вероятно става дума за саботаж.

Според Генщаба горят и избухват артилерийски снаряди и патрони за стрелкови оръжия, пише "Известия", но цитира журналистически разкрития, че пожарът е започнал в хранилище за 122-милиметрови реактивни ракети "Град", после е обхванал минометни мини, гаубични и танкови снаряди.

Знае се, че арсеналът е бил препълнен. Шефът на комисията по националната сигурност и отбрана във Върховната рада Сергий Пашински публикува в интернет снимки отпреди година с купища ръждясали боеприпаси, оставени на открито. Друг парламентарист - Антон Герашченко, оцени щетите на стотици милиони долари.

Още не е ясно кога ще бъде ликвидиран пожарът. Опитът от подобни инциденти показва, че това отнема седмици. После територията дълго време се разминира.

Снимка: АП/БТА

Вече за четвърти път през последните години в Украйна избухва подобен склад. Държавни служители и политици всеки път заявяват, че е замесена Русия, но после разследването не потвърждава това, изтъква изданието. Военната прокуратура образува дело за небрежно носене на службата, което се наказва с 5 до 7 години затвор.

Трета версия, описана в "Известия", предполага умишлен палеж с цел фиктивно бракуване на откраднати боеприпаси. "Или за да се скрие нещо в тези складове", добавя украинският военен експерт Олег Жданов, който подчертава и "общия почерк при пожарите в различни региони" на Украйна.

Всекидневникът допуска освен това палеж с цел да бъдат укрити улики, свързани с катастрофата на малайзийския Боинг, изпълняващ полет МН17 в небето над сепаратистки Донбас в Украйна през 2014 г. През септември руското военно ведомство назова серийния номер на украинската ракета, с която се предполага, че е била свалена машината, напомня "Известия".

При всяко положение излиза, че е опасно за живота и здравето да живееш край складове за боеприпаси в Украйна. Никой не знае къде ще гръмне нещо другия път, заключава изданието.