Прокремълската мотоциклетна банда "Нощни вълци", която има клон и у нас, вече няма да може да обикаля Европа по силата на новите санкции срещу Русия, които засягат и "Сбербанк" и кмета на Москва.

Александър Залдостанов (Хирурга), застаряващият лидер на бандата, трима негови съмишленици и самият регистриран в Москва мотоциклетен клуб бяха добавени в проекта за черен списък на ЕС, обсъден в понеделник (18 юли), пише EUobserver.

69-годишният рокер е посочен като оказващ "активна подкрепа на руската държавна пропаганда чрез публично отричане на правото на Украйна на държавност и призоваване за "денацификация", както и за "деукраинизация" на страната", се казва в документа, на който се позовава изданието.

Един от неговите сподвижници, Йозеф Хамбалек - словашки гражданин, който е "президент на европейския клон" на бандата, също е в списъка. И Словакия ще трябва да замрази активите му и да му попречи да преминава в други държави от ЕС, ако забраната бъде договорена по-късно тази седмица.

Новият черен списък съдържа 47 физически и осем юридически лица, както и забрана на вноса на руско злато.

Повечето лица са руски военни командири и политици или украински колаборационисти в окупираните територии.

В списъка също така са включени кметът на Москва Сергей Собянин, двама руски актьори, обвинени в провоенна пропаганда (Сергей Безруков и Владимир Машков), и руски магнат (председателят на "Ростех" Сергей Чемезов), както и няколко роднини на руски олигарси, които преди това са били санкционирани и обвинени в опит за укриване на пари.

В един от примерите - Олег Дерипаска (включен в черния списък през април) прехвърля имоти във Франция, Вашингтон и в ски курорта Лех в Австрия на братовчед си Павел Езубов, се казва в документа на ЕС - но сега Езубов също е подложен на замразяване на активи и забрана за издаване на визи.

Новият списък на ЕС категорично ограничава дейността на "Сбербанк" в Европа - най-голямата руска банка.

Той забранява дейността на фирми за морски превози и оръжия, както и националистически групи като руската младежка организация "Млада армия" и фондация "Русский мир".

В областта на икономическите мерки ЕС се готви "да забрани прекия или непрекия внос, закупуване или прехвърляне на злато, което представлява най-значимият износ на Русия след енергията".

Освен това ЕС променя предишните си мерки, за да уточни, че транспортните фирми, които доставят храни от Русия за гладуващите пазари, няма да бъдат санкционирани.

ЕС също така планира да облекчи санкциите срещу определени банки, за да "избегне смущения в каналите за плащане на селскостопански продукти".

ЕС "се ангажира да избягва всички мерки, които биха могли да доведат до продоволствена несигурност по света" и нито една от неговите санкции не обхваща "търговията със селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове, между трети държави и Русия", се казва в законопроекта за санкциите. Същото важи и за медицинските и фармацевтичните продукти.

Европа обаче също затяга прилагането на санкциите. Държавите от ЕС ще трябва например да докладват на Европейската комисия кои активи са открили и замразили шест седмици след включването на ново физическо или юридическо лице в списъка.

Последният пакет от санкции е седмият, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Преди това ЕС забрани руския петрол и въглища, включи в черния списък повечето от банките, както и стотици лица, включително руския президент Владимир Путин и неговото семейство.

Членовете на мотористката организация "Нощните вълци" пътуваха редовно до събития в Европа през Полша, като предизвикваха скандали по пътя си и понякога се сблъскваха с местни забрани. Тя има европейски клонове в България и Западните Балкани, както и в Словакия, а нейният лидер - Хирурга се смята близък на Путин, пише EUobserver.