Конгоанският Нобелов лауреат за мир Дени Муквеге посвети наградата си на всички жени, ставали жертва на изнасилване и сексуално насилие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Насилието, което се извършва върху телата им, не се случва само в нашата страна - Демократична република Конго, а и в много други страни", каза Муквеге на пресконференция в своята болница в източния конгоански град Букаву.

Макар и да поздрави първия в историята Нобелов лауреат от Конго, конгоанското правителство го разкритикува, защото според него той е "политизирал" работата си с жертвите на сексуално насилие, предаде ДПА.

"Той върши трудна и благородна работа. Той денонощно лекува жертви на сексуално насилие", заяви правителствен говорител, но подчерта, че конгоанското правителство "никога не е било съгласно с неговия прочит на ситуацията в страната". "Той започна да политизира борбата си", допълни официалният представител.

Муквеге е сред малцината лекари на място, способни да извършват сложни хирургически операции на пострадали от групови изнасилваниясл

Снимка: AP/БТА

Муквеге често се е изказвал срещу продължаващите размирици в централноафриканската страна, където от десетилетия лекува жертви на брутално изнасилване. В Източно Конго воюват различни милиции и жените често стават жертви на войната. Муквеге е сред малцината лекари там, способни да извършват сложни хирургически операции на наранявания на жени, получени при групово изнасилване, отбелязва ДПА.

Работата на Муквеге го е излагала на опасност. През 2012 г. той оцелява при опит за убийство в дома си в Букаву малко след като произнася реч пред ООН, в която отправя остри критики към въоръжените групи, политическите ръководства в Конго и Руанда и международната общност, че не са направили нищо срещу масовото изнасилване.

Въоръжени лица вземат дъщерите му за заложници, колата му е опожарена, а телохранителят му е застрелян от упор. Муквеге бяга в Европа, където за кратко живее в изгнание, допълва ДПА.