Двама души са носители на тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Би Би Си. Нобеловият комитет връчи приза на гинеколога от африканската страна Конго Денис Муквеге и защитничката на правата на кюрдското религиозно малцинство язиди Надя Мурад, оцеляла след сексуално робство в Ирак в плен на "Ислямска държава".

Двамата бяха отличени заради тяхната борба срещу сексуалното насилие. За отличието бяха предложени 331 лица и организации, от които петчленен комитет избра победител. Наградата, чиято парична стойност е 9 милиона шведски крони (1 милион долара), ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

В съобщението на комитета се казва, че Муквеге и Мурад получават наградата за усилията си за прекратяване на сексуалното насилие като оръжие във войните и въоръжените конфликти".

Тази година за наградата са били номинирани 331 кандидати, от тях 216 физически лица и 115 организации. Сред кандидатите бяха личности като американския президент Доналд Тръмп, севернокорейският лидер Ким Чен-ун, южнокорейският президент Мун Чже-ин, папа Франциск, както и премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев.

По-рано през седмицата бяха раздадени Нобеловите отличия за медицина, физика и химия.