Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон отново призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия, предадоха световните агенции и БТА.

ЕК и редица световни лидери вече обявиха, че кризата е вътрешен въпрос на Испания.

В реч, предавана по телевизията, Пучдемон определи снощи централното правителство като безотговорно заради отказа му да приеме посредничество. През идните дни ще представя пътна карта за независимост на Каталуния, потвърди свое обещание той.

Очаква се каталунският парламент да обяви в понеделник едностранно независимостта на автономната област.

Каталуния ще обяви независимост до дни, обяви лидерът й >>

Каталунският регионален лидер разкритикува испанския крал Фелипе Шести за това, че следва "катастрофалната" политика на властите в Мадрид към североизточната автономна област.

"Вие разочаровахте много каталунци", се обърна той към монарха.

Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа социалната хармония в Каталуния. Днес каталунското общество е разединено и в конфликт, каза вчера монархът в необичайно остра реч от двореца. Кралят предупреди, че това поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания.

Пучдемон осъди и насилието от страна на испанската полиция при опита да й спре произведения в неделя референдум за самоопределение на автономната област, който бе обявен от централните власти за незаконен.

"Организирахме референдум в условия на безпрецедентни репресии и през следващите дни ще дадем всичко от себе си, за да приложим резултатите от референдума", подчерта той.

Опозиционни партии в регионалното законодателно събрание дадоха да се разбере, че ще поискат от Конституционния съд на Испания да забрани заседанието на 9 октомври.

Испанското правителство отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния.

"Ако Пучдемон иска да говори или да преговаря, или да изпрати посредници, той знае отлично какво трябва да направи преди това: да се върне на пътя на закона, от който изобщо не биваше да се отклонява", подчертаха централните власти в комюнике.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария призова каталунския лидер да се откаже от плановете си да обяви независимостта на региона.

"Призовавам Пучдемон да уважава Испания и Каталуния. Отвъд пределите на закона няма демокрация", подчерта Саенс де Сантамария. Тя призна, че никога не е имало "такова разделение" между кралството и североизточната автономна област.