Израелският парламент се саморазпусна и насрочи нови парламентарни избори за 17 септември, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Кнесетът гласува тази нощ за разпускането си на второ и трето четене със 74 гласа "за" и 45 "против" по инициатива на партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху.

Той не успя да състави правителствена коалиция след парламентарните избори през април, а срокът за съставяне на кабинет изтече в полунощ.

Организирането на втори парламентарни избори в рамките на една година и разпускането на парламента само месец, след като депутатите встъпиха в длъжност е безпрецедентна ситуация в историята на Израел, отбеляза ДПА.

Вотът през септември ще бъде пет месеца след гласуването на 9 април. Партията "Ликуд" на Нетаняху, който е на власт от 13 години, спечели изборите, но той не успя да състави петия си пореден кабинет. Срещу самия него пък се водят три дела за корупция, припомня БНТ.

Междувременно съпругата на израелския премиер Сара Нетаняху постигна извънсъдебно споразумение по дело за неправомерно използване на кетъринг с държавни средства в резиденцията на мъжа й, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Сара Нетаняху се е съгласила да изплати 55 000 шекела (около 15 000 долара) - 45 000 шекела възстановяване на държавни средства и 10 000 шекела глоба и е приела да бъде призната за виновна в "преднамерено възползване от чужда некомпетентност". В замяна на това отпадат предявените й обвинения в злоупотреба с държавни средства и измама.

Според прокуратурата Сара Нетаняху и служител на премиерската канцелария неправомерно са получили над 100 000 долара държавни средства от 2010 до 2013 г. за кетърингови услуги за резиденцията на премиера. Поръчките до ресторантите са заобиколили законовата забрана за купуване на ястия от външни хранителни заведения при наличието на щатен готвач в държавно ведомство.

Извънсъдебното споразумение бе постигнато след шест месеца преговори и ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от съдия.