Британската организация за безопасност на морските търговски операции предупреди днес, че в Оманския залив е станал инцидент и призова за изключително внимание на фона на напрежението между САЩ и Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Предупреждението бе издадено от организацията за морските търговски операции на Обединеното кралство, ръководена от британските военноморски сили, която разследва случая.

Пети американски флот е получил сигнали за бедствие от два нападнати петролни танкера в Оманския залив, на които оказва помощ.

ТАСС цитира телевизия Прес-ТВ, която потвърждава за инцидента. Според ирански медии в района, където плават танкери, били чути експлозии. Пристанища в Пакистан и Оман получили сигнали за бедствие от екипажите на нападнатите танкери. 

По-късно бе съобщено, че екипажите на двата танкера са евакуирани невредими, предаде Ройтерс, като се позова на източници от корабоплаването и търговията. Според източниците единият танкер плава под флага на Маршаловите острови, а другият - на Панама.

Засега няма потвърждение от корабни оператори или от властите на Оман и на Обединените арабски емирства, в чиито териториални води миналия месец бяха повредени четири танкера, отбелязва Ройтерс. Корпусите им бяха пробити, като за това САЩ обвиниха Иран. 

Междувременно иранската агенция Ирна съобщи, че Иран е оказал помощ днес на два чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море.

"Четиридесет и четирима моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи Ирна, като се позова на осведомени източници.

*Оманският залив наричан още Оманско море и Залив Макран, е голям залив в северозападната част на Индийския океан край Западна Азия. Представлява преход между Персийския залив и Арабско море. На южния бряг са разположени Обединените арабски емирства на запад и Оман на изток. На северния бряг се намират Иран и Пакистан.