Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън заяви, без да даде доказателства, че предполагаемият саботаж на четири петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства на 12 май е причинен от морски мини, поставени "почти сигурно от Иран".

"Във Вашингтон няма никакво съмнение, че някой е отговорен за това - каза той. - Кой друг друг смятате, че го в направил? Някой от Непал..?, коментира Болтън, цитиран от Би Би Си.

Иран отрече участие в нападенията. Говорител на иранския парламент определи нападенията срещу танкерите като "израелска хитрост".

Миналия петък американският вицеадмирал Майкъл Гилдей заяви, че има "висока степен на увереност, че зад тази атака стои най-висшето ръководство на Иран".

В изказване в Абу Даби Болтън, който отдавна е привърженик на войнствената политика спрямо Иран и на смяната на режима там, каза пред журналисти, че  по-рано е имало и опит, неуспешен, за нападение срещу саудитското пристанище Янбу.

Болтън подчерта, че САЩ не са забелязали ирански нападения оттогава насам, което отдаде на разполагането на военни сили - наскоро САЩ изпратиха самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив.

Джон Болтън: Имало е и неуспешна атака по саудитско пристанище

Снимка: AP/БТА

Какво знаем за случилото се

Два саудитски, един норвежки и един танкер от ОАЕ претърпяха щети край ОАЕ, като още тогава високопоставени американски представители заявиха, че "Иран или негови съюзници са използвали експлозиви, за да пробият дупки в четири кораба". 

Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих каза, че става въпрос за атака с цел саботаж. Всички кораби са получили пробиви с големина от 1,5 до 3 метра, близо до или точно под ватерлинията. Смята се, че пробивите са причинени от експлозии.