Германският канцлер Ангела Меркел разговаря днес по телефона с руския президент Владимир Путин и обсъди с него подготовката на среща на върха на "Нормандската четворка" в скоро време, преноса на газ през Украйна, ситуацията в Сирия и Ливан, предаде ТАСС, като се позова на германското правителство.

"В центъра на вниманието беше подготовката на скорошна среща на върха в нормандски формат", каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

"Освен това те обсъдиха положението в Сирия и Ливан, а също водените преговори за продължаването на преноса на газ през Украйна", заяви той.

В съобщение на Кремъл относно разговора се казва, че руският президент е отбелязал пред Меркел важността да се отчитат интересите на всяка етнорелигиозна група в процеса на политическото уреждане на ситуацията в Сирия. Путин е казал, че постигане на устойчива и дългосрочна стабилизация на Сирия е възможно само при уважение на принципа на единството и на териториалната цялост на страната. И Путин, и Меркел са отбелязали важността на постигането на напредък в процеса за политическо уреждане в Сирия. Обсъдена е била и ситуацията в Североизточна Сирия.

Двамата лидери са изразили и готовност да допринесат за деескалация в Либия и са изразили поддръжка за усилията за мирно разрешаване на конфликта в тази страна, се уточнява в съобщението на Кремъл.

За Украйна двамата лидери са отчели важността при изпълнението на минските договорености за тази страна, постигнати на срещите в Нормандски формат, се допълва в съобщението на Кремъл. В него се казва, че разговорът е бил по инициатива на германската страна.