Руският премиер Дмитрий Медведев обеща на Куба, че винаги може да разчита на подкрепата на Русия. Той направи това по време на визита в островна страна, преживяваща криза с горивата, свързана с американските санкции, предаде Франс прес.

"Куба е важен за Русия икономически партньор в Латинска Америка", каза Медведев. "С президента Мигел Диас-Канел решихме да засилим нашето стратегическо сътрудничество", допълни той и представи серия от сключени споразумения в областта на науката, митата, ядрената медицина и железопътния отрасъл.

От своя страна Диас-Канел обяви, че ще посети Москва в края на месеца за среща с руския си колега Владимир Путин.

Визитата на Медведев е в критичен за Куба момент. Страната страда от недостиг на гориво, след като Вашингтон въведе санкции срещу корабите, пренасящи петрол от Венецуела, основен доставчик на суровината за Куба. Дмитрий Медведев определи това като истинска икономическа блокада.

САЩ, които от 1962 г. са наложили ембарго на Куба, обвиняват Хавана, че оказва военна подкрепа на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро.

Солидарността на Русия, чийто външен министър Сергей Лавров посети Куба през юли, както и тази на Китай, са добре дошли за страната.

Русия както изглежда се завръща в Куба с търговски обмен, увеличил се с 34 процента миналата година, на 388 милиона долара. Очаква се той да се доближи тази година до 500 милиона долара, казва руският вицепремиер Юрий Борисов.

Москва е трети търговски партньор на Куба след ЕС и Китай. Русия отпусна на Куба заем от 40 милиона долара, за да модернизира военната си промишленост, обяви план за инвестиции в размер на един милиард долара до 2030 г., за обновяване на железопътните трасета на островната страна и сключи споразумения в областта на ядрената енергетика за граждански цели и на киберсигурността.

По време на визитата в Хавана Медведев посети и сградата на хаванския капитолий, чийто златен купол се реставрира с руско финансиране, допълва Ройтерс.

Руският премиер се срещна и с Раул Кастро, като в срещата е участвал и Юрий Борисов, допълва ТАСС.