Венецуелският президент Николас Мадуро нареди да бъде затворена границата с Бразилия, съобщи Асошиейтед прес. Това става в момент, когато лидери на опозицията планират да вкарат в страната хуманитарна помощ от съседни държави.

Мадуро заяви днес по държавната телевизия, че обмисля и затваряне на границата с Колумбия.

Той съобщи това по държавната телевизия, заобиколен от висши военни. Мадуро уточни, че сухопътната граница се затваря напълно, считано от 20 ч. местно време тази вечер (02 ч. бълг. в петък), предадоха ТАСС и ДПА. Границата ще остане затворена до второ нареждане,

"Това, което американската империя върши с марионетките си, е вътрешна провокация", каза Мадуро. "Те искаха да създадат голяма национална суматоха, но не успяха".

По заповед на Мадуро тази седмица Каракас блокира въздушните и морските връзки между Венецуела и близкия холандски карибски остров Кюрасао, друг пункт, където се събират помощи.

Автоколона с привърженици на венецуелската опозиция потегли днес от Каракас към колумбийската граница, за да получи чуждестранна хуманитарна помощ. В колоната са опозиционният лидер Хуан Гуайдо и около 80 депутати, предаде Ройтерс.

Мадуро твърди, че Венецуела няма нужда от помощи и заявява, че целта всъщност е да бъде подкопано управлението му и той да бъде свален.

На излизане от венецуелската столица покрай магистралата се бяха събрали много хора с венецуелски знамена, които изразяваха подкрепата си за участниците в акцията. На излизане от центъра на Каракас възникна малък проблем - Националната гвардия направи опит да спре камионите и автобусите от колоната, но после ги пропусна, предаде ТАСС.

Очакваше се на тръгване пред журналистите да говори Гуайдо, но това не се случи. Пред представителите на медиите изказване направи опозиционният депутат Едгар Самбрано, който заяви, че населението на Венецуела ще спечели от пристигането на хуманитарната помощ.

Планирано е колоната да пътува до граничния пункт в района на колумбийски град Кукута. Пътят дотам е около 12 часа.

По-рано реди това Гуайдо беше заявил, че опозицията ще направи всичко необходимо за доставяне на хуманитарна помощ във Венецуела на 23 февруари.

В интервю за телевизионния канал Ен Би Си нюз американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че въпреки съпротивата на президента Николас Мадуро САЩ няма да се откажат от намерението си да доставят хуманитарна помощ на Венецуела в края на седмицата, предаде ДПА.