Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко се договориха за разполагането на съвместна регионална групировка войски, съобщи РИА Новости.

"Във връзка с обострянето на напрежението на западните граници на съюзната държава се договорихме да разположим регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Това е всичко, според нашите документи. Ако нивото на заплаха достигне ниво, както сега, ще започнем да използваме съвместните сили", добави беларуският държавен глава.

По думите му, основната част на съвместните военни части ще е от въоръжените сили на Беларус.

"Трябва да ви информирам, че сформирането на тази групировка започна и вече продължава от около два дни", каза още Лукашенко.

Според него, Киев е започнал процес на откриване на втори фронт - срещу Беларус, а Западът обсъжда възможността да нанесе ядрен удар срещу страната му. Александър Лукашенко е издал заповед на контраразузнаването да предприеме всички необходими мерки.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че по негово искане германският канцлер Олаф Шолц ще свика спешна среща на страните от Г-7.