Британското консервативно правителство заяви, че ще подкрепи официално законопроект, с който се забранява снимането под полите на жените без тяхно знание, след като опитът на опозиционни депутати да въведат такава забрана беше блокиран от депутат от Консервативната партия, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Действията на депутата консерватор предизвикаха възмущение в обществото. Той се обяви против гласуването на законопроекта, което доведе до блокирането му, въпреки че правителството беше изразило подкрепата си за него.

Според правилата за работа на британския парламент, за блокирането на законопроект, внесен от един депутат, а не от правителството, е достатъчно възражението на един депутат, отбелязва АП.

По-късно депутатът консерватор заяви, че възразява не против съдържанието на закона, а против начина, по който е внесен в парламента. Законът предвижда наказание до 2 години затвор за воайори, правещи снимки под поли или рокли на жени.

Канцеларията на премиерката Тереза Мей съобщи днес, че правителството ще подкрепи законопроекта, което ще повиши шансовете той да бъде приет. Очаква се гласуването да се състои преди 28 юли.