Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи днес, че поради липсата на консенсус сред страните членки Европейският съюз е бил принуден да изостави идеята да наложи квоти за разпределяне на част от кандидатите за убежище, пристигащи в Италия и Гърция, за да се облекчат тези две държави, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Няма съгласие между страните за задължителни квоти за мигрантите", заяви той при откриването на Европейския съвет, посветен до голяма степен на кризата с мигрантите.

Туск подкрепи идеята за механизъм, основаващ се на доброволния принцип, но отбеляза ,че той няма да е надежден, ако държавите не поемат убедителни и съществени ангажименти до края на юли.

"Доброволният механизъм не може да е извинение да не се прави нищо. Солидарност без да се правят жертви е лицемерие", предупреди председателят на Европейския съвет.

Туск призова за енергични мерки срещу мигрантите, които не отговарят на критериите за получаване на убежище.

Френският президент Франсоа Оланд отново призова солидарността по отношение на притока от мигранти през Средиземно море да бъде подплатена с отговорност.

Трябва да можем да приемаме, да регистрираме и да правим разлика между бежанци и мигранти, каза той при пристигането си на европейската среща на върха, допълвайки, че всяка страна трябва да поеме ангажименти.

Над 100 000 души са влезли незаконно в ЕС от началото на годината през Средиземно море или през Турция, сочат данните на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.

Италия ще репатрира икономическите мигранти

"Онези, които искат убежище, ще бъдат приети, но икономическите мигранти ще бъдат репатрирани", подчерта италианският премиер Матео Ренци след среща органи на местната власт, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Ренци призова Италия да се покаже единна по въпроса за мигрантите, а не разделена. Той каза, че Италия трябва да покаже, че е сериозна и солидна страна, чийто отговор на въпроса за миграцията трябва да бъде споделен от останалите страни.