Китайката Ян Фънлан, получила прозвището "кралицата на слоновата кост", беше осъдена днес от танзанийски съд на 15 години затвор за участието си в трафик на 860 слонски бивни, предаде Франс прес.

Шейсет и девет годишната жена, която живее в Танзания от 70-те години на миналия век, беше призната за виновна по обвинения, че в течение на 10 години е изпълнявала ролята на посредник между местна бракониерска мрежа и международни купувачи.

Съдът в икономическата столица на Танзания Дар ес Салам постанови по същото дело 15-годишни присъди затвор за двама танзанийски бизнесмени.

Тримата подсъдими ще трябва да платят и колективна глоба от около 13 милиона долара - удвоената пазарна стойност на бивните, с които са търгували. Ако не платят сумата, тримата ще лежат в затвора по още две години.

Според съдията двамата местни бизнесмени събирали слонски бивни от различни райони в страната и ги предавали на Ян Фънлан, която към момента на ареста си през 2015 г. била вицепрезидент на Китайско-африканския бизнес съвет в Танзания.

Ян Фънлан притежава впрочем няколко ресторанта в Дар ес Салам.

"Днес е голям ден за Танзания", отбеляза на страницата си във Фейсбук фондацията за опазване на околната среда Пи Ей Ем Ес (PAMS). Един от ръководителите на организацията - южноафриканецът Уейн Лотър - беше убит от неизвестни лица през 2017 г. в Дар ес Салам.

Незаконната търговия със слонова кост се стимулира основно от търсенето в Азия и Близкия изток. Според Международния съюз за опазване на природата (IUCN) популацията на африканските слонове бележи най-драстичния си спад за последните 25 години. Сега в Африка има около 415 000 слона - със 111 000 по-малко, отколкото преди 10 години, а избиването им продължава с шеметна скорост - по около 30 000 слона годишно.

Танзания, където живеят най-много от слоновете в Африка, е и сред страните, най-тежко засегнати от проблема. Извършено наскоро преброяване е показало, че популацията на слоновете там е намаляла с 60 процента между 2009 и 2014 г.