Премиерът каза пред журналисти в Бургас, че по информация от посланика ни във Франция човекът не е потърсил медицинска помощ, предаде "Фокус".

"Казва се казва Кирил Георгиев, рано сутринта говорих с него по телефона, добре е. Пострадал е при всеобщата паника, бил е превързан в един от хотелите наблизо, превърнат в полева болница", разказа посланик Ангел Чолаков пред bTV.

Нова телевизия съобщи, че пострадалият има само натъртвания на едната ръката. БНР предаде, че той е музикант, който работи във френския град.

Пред радиото Георгиев разказа:

"Беше такъв хаос и суматоха, всички бягаха на различни страни, обувки, чанти летяха, хората оставяха бебешките колички на улицата. Бях толкова близко, че паднах на земята или някой ме бутна. Сценарий от холивудски филм как един камион премазва хора и по-скоро деца. Камионът беше огромен. Нямаше как да се реагира толкова бързо, тъй като имаше много хора. Имаше хора от армията, от полицията, бяха въоръжени, опитваха да се спасяват".

По думите му обстановката в Ница е много по-трагична от тази при атентатите в Париж, защото повечето пострадали са деца.

Все още обаче няма информация за други двама българи, които живеят в Ница. Те се издирват и засега няма данни да са сред жертвите или пострадалите, възможно е да пътуват, заяви посланикът.

Друг българин - Иво Георгиев, който е бил съвсем близо до терористичното нападение в Ница, разказа, че е много меко да се каже, че е имало паника, било е "ужасно":

"Ужас, касапница. Хора, прегазени с камион в продължение на 100-200 метра. Видях камиона отзад. Изобщо не съм предположил за какво става въпрос. Бях в една сграда, която е на около 60 метра от мястото на събитието. Като излязох на улицата видях деца да тичат. Чуваше се вой на сирени на линейки, на полиция."

Според Иво Георгиев животът в Ница след днешния ден няма да е същият:

"На мястото, където стана атентатът, съм се разхождал с огромно удоволствие, седял съм на пейките, почивал съм, но не бих седнал никога повече там."

Георгиев каза, че със сигурност на мястото е имало българи, но не знае дали има някой пострадал.

Арабин с брада и шапка на главата, така пък българката Яна Георгиева описа мъжа, който прегази с камиона десетки. Самата тя е оцеляла единствено с помощта на приятеля си пожарникар, който успял да я бутне встрани точно преди возилото да я удари.

„Беше спряно движението, имаше много полицаи. Не знам как са позволили на един огромен камион с бясна скорост... Той не караше в една посока, той караше на зиг-заг. Беше хванал волана, гледаше как да удари колкото се може повече хора”, каза още Георгиева пред bTV.

Съвсем наблизо е бил и Теодор Илиев с негови приятели.

„Бяхме на около петдесетина метра от случващото се. Изведнъж някаква огромна тълпа тръгна да тича срещу нас, чуха се викове, дори изстрели. Първоначално мислехме, че са пиратки. Тълпата изведнъж ни погълна и започнахме да тичаме. Приятелката ми падна, аз я вдигнах и накрая трябваше да се скрием някъде от тълпата, защото паниката беше доста голяма” , разказа сънародникът ни пред Нова телевизия.

Близо до мястото на трагедията е била и Нели Капаси, която сподели, че в първия момент също не са осъзнахме какво става, докато не чули изстрели от автоматична стрелба.

„Зарята започна в 10.00 часа. Няколко минути след като приключи се случи трагедията. Ние бяхме в ресторант на около стотина метра. Първото, което видяхме, беше вълна от тичащи, крещящи хора. След като чухме изстрелите настъпи паниката и в нашия ресторант. Нещо страшно беше. В момента, в който започнахме да тичаме, видях покрива на бял камион и се учудих, че е там, защото улицата беше затворена целия следобед”.

Капаси допълни, че са имали шанса да се скрият в мазе, в което имало локал за колелета. Когато излезли попитали полицая какво става и той им отговорил: „Знам какво става, но е нещо страшно да ви го обяснявам”. Българката чула, че други полицаи искат покривки и чаршафи за мъртвите тела, което създало допълнителна паника.

И друг българин - Даниел Василев, е станал очевидец на трагедията.

„Точно преди да стане атентата, бяхме на плажната ивица, където имаше фойерверки. Тръгнахме да се прибираме и когато стигнах до трамвая, започнаха да се чуват писъци и крясъци. Всички хора в трамвая залегнаха. Имаше изстрели", спомня си той.

Габриел Караоланов, който малко преди нападението в Ница си е тръгнал от празненствата, пък разказа пред БНР какво става днес:

"Това, което се случва за първи път, е абсолютната, гробната тишина в града сутрин за един обикновен работен ден. Даже при нас на паркинга обикновено се изпразва, защото хората тръгват на работа. Всички коли стоят. Тихо е, няма хора по улиците, няма хора по балконите. Всички следват призивите да не излизат по улиците".

Парламентът почете с минута мълчание
жертвите на терористичния акт в Ница. Народното събрание осъжда остро всяка форма на тероризъм и заявяваме своята решителност за безкомпромисна борба с всички актове на насилие срещу невинни граждани, заяви в началото на пленарното заседание зам.-председателят на парламента Димитър Главчев

В профила си във Фейсбук министърът на външните работи Даниел Митов написа:

"Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани. Изказваме искрените си съболезнования към близките на жертвите. Категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент."

В знак на съпричастност с трагичните събития в Ница министърът отменя давания от него прием по повод на Деня на българската дипломатическа служба, планиран за днес, съобщиха от МВнР.