Йорданският крал Абдула Втори бе поканен този месец в Италия, за да получи "Светилника на мира на Свети Франциск" от Асизи - награда, известна като "католическата Нобелова награда за мир", съобщиха днес францисканските монаси, цитирани от Франс прес.

"Негово величество кралят на Йордания Абдула Втори ще посети на 29 март заедно с Нейно величество кралица Рания базиликата "Свети Франциск" в Асизи, за да получи "Светилника на мира на Св. Франциск", каза директорът на пресслужбата на храма Енцо Фортунато.

Францисканците го удостояват с тази награда "за дейността и ангажимента му за насърчаване на спазването на човешките права, хармонията между различните религии и приемането на бежанци. Днес светът е призован да избира между страха и доверието между хората. Ние избрахме доверието", заяви Фортунато.

Усилията на крал Абдула Втори в полза на мира и хармонията в света са от изключително значение в борбата срещу разпространението на пагубни идеологии, отбеляза посланикът на Йордания в Рим Фаиз Хури.

Йорданският монарх ще получи отличието на церемония в присъствието на италианския премиер Джузепе Конте и германската канцлерка Ангела Меркел, която стана носител на наградата миналата година "за помирителската си работа в полза на мирното съвместно съществуване на народите".

Слабо известно на широката общественост отличие, "Светилникът на мира" е връчен за първи път през 1981 г. на полския дисидент Лех Валенса. Други негови носители са папа Йоан-Павел Втори и Майка Тереза (1986 г.), Ясер Арафат (1990 г.), Михаил Горбачов (2008 г.), Шимон Перес (2013 г.), Махмуд Абас (2014 г.), папа Франциск (2015 г.) и Хуан Мануел Сантос (2016 г.), припомня Франс прес.

Тази година францисканците отбелязват 800-ата годишнина от посещението на Св. Франциск при султан Малик ал Камил през 1219 г. В разгара на кръстоносен поход, духовникът се опитал да убеди домакина си да смени вярата си и макар да не успял, сърдечното им общуване, според францисканците, е пример за отношения на диалог и помирение.