Това се посочва в документ от преговорите по съставянето на новата четиристранна управляваща коалиция, цитиран от местните медии и БТА.

Засега не е известно какви нови самолети желае да получи Белгия, нито на каква цена.

Новата коалиция е решила, че въпреки намаляването на разходите в много сфери и частичното увеличаване на данъците с цел държавният бюджет да бъде балансиран до 2018 г., парите за отбраната няма да бъдат ограничавани.

Съвременната войска представлява стратегическа застраховка и заслужава съвременни средства, се посочва в одобрения от коалицията текст.
Допълва се, че на подмяна ще подлежат също бойни фрегати и миночистачи.

Новото правителство предвижда да въоръжи Военновъздушните сили (ВВС) и с безпилотни самолети.

Намеренията за извеждане на F-16 от ВВС се появиха още при управлението на правителството в оставка на премиера Елио ди Рупо. Преди няколко месеца бе съобщено, че Белгия обмисля да купи изтребители F-35 (производство на "Локхийд Мартин", САЩ), които са най-скъпите машини на пазара в този клас.

Предвижда се Ф-16 да бъдат подменени след 2023 година. Министърът на отбраната в оставка Питер де Крем изпрати проучвателни писма до няколко производителя на изтребители, сред които "Боинг" (Ф/А-18Ф), "Дасо" (Рафал), "Сааб" (Грипен) и БАе (Юрофайтър).

Неотдавна Южна Корея обяви, че е взела решение да купи 40 самолета F-35A в рамките на сделка на стойност 7.04 млрд. долара.

България също смята да замени бойните си самолети. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа в Туитър, че страната ни ще купи F-15 (Eagle) втора употреба.