Израелското правителство даде зелена светлина за узаконяването на колония в Западния бряг два дни преди парламентарните избори в Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за колония, разположена в долината на река Йордан, става ясно от съобщение на офиса на премиера Бенямин Нетаняху.

Колонията Мевоот Йерихо се намира близо до град Йерихон, който е най-важният арабски град в долината на река Йордан, разположена на север от Мъртво море.

Новината за решението на правителството бе оповестена два дни преди парламентарните избори в Израел, на които за гласовете на израелците ще си съперничат партията Ликуд на премиера Нетаняху и "Синьо и бяло" на бившия военен командир Бени Ганц.

Узаконена от израелското право, малката колония Мевоот Йерихо ще остане незаконна от гледна точна на международната общност, отбелязва Франс прес.

Макар че процесът по създаване на колонии от Израел на Западния бряг и в Източен Ерусалим течеше по времето на всички израелски правителства след 1967 г., през последните години той бе ускорен. Към настоящия момент над 600 000 израелци съжителстват в тези територии с близо три милиона палестинци, като често се стига до конфликти.

Бенямин Нетаняху обеща миналата седмица при победа на изборите да анексира всички еврейски колонии в долината на река Йордан - стратегическа територия, която обхваща близо 30 процента от окупирания Западен бряг.

Нетаняху обеща анексирането на колониите да бъде извършено "непосредствено" след изборите, които според последните проучвания на израелски медии се очертава да бъдат изключително оспорвани.

Турция осъди предварително плановете на израелския премиер Бенямин Нетаняху за анексиране на части от Западния бряг, съобщи днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Политиката на действащото правителство на Израел в много отношения е сходна с политиката на апартейда, заяви Чавушоглу на извънредното заседание на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Джеда.

Изявленията на Нетаняху са подъл опит за увеличаване на електората преди парламентарните избори в Израел. Властите на Израел, които са въодушевени от подкрепата на определени държави, продължават с агресивните стъпки, които в много отношения са сходни с политиката на апартейда. Ако ислямският свят действаше единно, САЩ и Израел нямаше да успеят да докарат ситуацията до днешното състояние, посочи Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Турският външен министър, който окачестви като "срамни" обещанията на Нетаняху да анексира части от Западния бряг, посочи, че израелският премиер "свежда до минимум надеждата за дългосрочен мир в Близкия изток".