Интервенцията, която е продължила 4 часа, е приключила успешно и Берлускони е преместен от операционната зала в реанимацията, съобщава в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

79-годишният дясноцентристки лидер и медиен магнат бе приет в болницата миналата седмица с животозастрашаваща диагноза сърдечна недостатъчност заради нарушаване на работата на клапата.

Екипът, оперирал Берлускони, е ръководен от известния кардиохирург Отавио Алфиери и от анестезиолога Алберто Дзангрило, смятан за личен лекар на бившия премиер.

Докато Берлускони беше в операционната зала, папараци заснеха неговата приятелка Франческа Паскале да плаче на един от прозорците на клиниката.

Пред сградата на болницата се събраха много привърженици на експремиера, журналисти, фенове на футболния клуб "Милан" - собственост на магната.

Самият Берлусони писа във Фейсбук вчера: "Естествено, че се притеснявам, но много ме ободрява вълната от послания за обич и подкрепа, идващи от много места". Той се изповяда и се причасти, а преди това в специално изявление отбеляза, че вярва в медицината и се надява на Бог. Целият ден преди операцията Силвио Берлускони прекара в семеен кръг с петте си деца.

Скорошно оздравяване му пожелаха както привърженици, така и политически опоненти, включително премиерът Матео Ренци.

Очаква се Берлускони да остане в интензивно отделение за два дни, след което ще последва рехабилитационен цикъл, траещ около месец. Без тази операция, каза миналата седмица един от лекуващите го лекари, пациентът би имал 10-процентов риск да почине преди края на годината.