Унгарското правителство подписа споразумение с Беларус за ядрено сътрудничество и очаква помощ от Минск за изграждането на атомната централа "Пакш 2". В същото време правителството на Полша се готви да възстанови буферната зона на границата с Беларус. А властите в Минск обявиха, че се оттеглят от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа.

Първият дипломат на Унгария Петер Сиярто обяви в Минск, ядреното споразумение е за трансфер на технологии и знания, които са необходими при строителството на втората атомна централа в Унгария - "Пакш 2" с два нови реактора тип ВВЕР-1200, изграждана от руската компания "Росатом".

"От голямо значение е подписаното тук днес споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика, което ни позволява да използваме опита, който Беларус е натрупал тук при изграждането на реактори с подобна технология", каза външния министър на страната Петер Сиярто.

Сиярто се обяви за повече сътрудничество, вместо повече санкции и обеща на беларуския външен министър Сергей Олейник все по-задълбочаващо се сътрудничество - в сферите, които не са засегнати от санкциите на Европейския съюз заради войната в Украйна.

Проектът за АЕЦ "Пакш 2" е разширение на съществуващата АЕЦ "Пакш", която е първата и единствената атомна електроцентрала, работеща в Унгария.  Площадката на централата "Пакш 2" се намира в границите на площадката на АЕЦ "Пакш" на брега на река Дунав, приблизително 5 км южно от град Пакш в област Толна в Унгария. 

Проектът на стойност 12,5 милиарда евро (13,57 милиарда долара) претърпя дълги забавяния, въпреки че ядрената енергия не е обхваната от санкциите на Европейския съюз срещу Русия, наложени заради войната в Украйна. Унгария се противопостави на разширяването на санкциите, които да включат сектора.

Правителствата на Унгария и Руската федерация сключиха споразумение през март 2014 г. за предоставяне на държавен кредит от 10 милиарда евро на Унгария за финансиране на 80% от проекта АЕЦ "Пакш 2" . Срокът за погасяване е 21 години. Останалите 20% от стойността на проекта се планира да бъдат финансирани от правителството на Унгария.

Руската компания "Росатом" изгражда два реактора с капацитет от 1,2 гигавата всеки.  Основният проект за двата блока на новото съоръжение беше финализиран през октомври 2019 г. Всеки енергиен реактор с водно охлаждане и водно модериране ще бъде затворен в структура с двойна защитна обвивка за защита срещу земетресения, цунами, урагани и самолетни катастрофи.

Реакторът ВВЕР-1200, изграждан като част от проекта за атомната електроцентрала, може да генерира електричество до 100 години.

Унгарският външен министър заяви още, че разчита на Беларус да продължи да гарантира доставките на петрол. 80% от вноса на Унгария минава през тръбопровода "Дружба" през беларуска територия.

Той разкритикува и предложението на някои от колегите на Унгария в Европа и НАТО да изпратят свои войници в Украйна, за да обучават сили вътре в страната.

"Отвратен съм от изявленията, които казват, че страните от ЕС и НАТО изпращат войници в Украйна", каза той.

Министрите на отбраната на Европейския съюз обсъдиха във вторник идеята за обучение на украинските сили в страната, но не постигнаха обща позиция по чувствителния въпрос. 27-членният блок вече има такава мисия за украински войски, но обучението се провежда в страни от ЕС. Правителството на Унгария обтегна отношенията с Киев и поддържа по-добри връзки с Москва, отколкото други държави от ЕС след нахлуването на Русия преди две години.

В същото време правителството на друга източна членка на Евросъюза и НАТО - Полша, се готви да възстанови буферната зона по границата си с Беларус, която беше въведена за първи път през 2021 година от предходния - националистически кабинет. Реакцията на премиера Доналд Туск е, след като вчера полски войник е бил намушкан с нож от мигрант през граничната ограда.

"Взехме решение заедно с командването на въоръжените сили и на граничната охрана да направим границата възможно най-безопасна за хората, които я пазят. Препоръката към правителството е да бъде възстановена дълбоката 200 метра буферна зона. Очаквам правителството да одобри тази мярка в началото на идната седмица".

Варшава обвинява Минск, че използва мигрантите като инструмент за дестабилизиране на Полша.

Късно снощи беше съобщено, че беларуският лидер Александър Лукашенко е подписал указ за напускане на подписания в края на Студената война договор между страните от НАТО и от вече несъществуващия Варшавски договор за ограничаване на конвенционалните оръжия в Европа.