Състав на Хасковския окръжен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 41-годишния Илия Атанасов от Димитровград за опита му да пренесе от Турция у нас 6,120 кг хероин на стойност от 1 028 160 лева през ГКПП "Капитан Андреево".

Той беше задържан на 26 май, когато при проверка на лек автомобил "Фолксваген Поло", управляван от 24-годишна жена, в която обвиняемият е пътувал, митническите служители откриват наркотика след демонтаж на задните гуми на колата, укрит в 24 пакета във фабричните кухини на праговете на колата.

Атанасов има шест предишни присъди за кражби, притежание на дрога и незаконни боеприпаси. Последно е излязъл от затвора през септември 2021 г., заяви в съдебната зала прокурор Антон Стоянов, който поиска "задържане под стража" на обвиняемия.

Адвокат Веско Георгиев поиска по-лека мярка за неотклонение за клиента си, която, според него, също би изпълнила целите на закона.

От своя страна Илия Атанасов заяви, че съжалява за случилото се.

Съдът прие, че е налице обосновано предположение, че именно димитровградчанинът е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност, освен това има реална опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако бъде пуснат от ареста, поради което му наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Ако повдигнатото обвинение срещу Илия Атанасов бъде доказано в съда, го грози затвор от 15 г. до 20 г. затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Днешното определение на съда подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд.