Представители на американското разузнаване признаха, че истинският произход на вируса на COVID-19 може никога да не стане ясен, предаде БНР.

Въпреки това от Националното разузнаване на САЩ (ODNI) заявиха, че теориите за предаване на вируса от животно на човек или изтичане на вируса от лаборатория, са "най-вероятни".

От офиса обаче добавиха, че анализаторите не могат да се съгласят кое от двете е по-вероятно, и отказаха да коментират дали изобщо може да се направи окончателно заключение.

Според разузнавачите обаче, теорията, че вирусът е изтекъл от лабораторията при направата на биологическо оръжие, не е правдоподобна, защото "поддръжниците на тази теория нямат директен достъп или каквито и да било доказателства от Института по вирусология в Ухан, Китай". От разузнаването добавят още, че хората, които разпространяват тази теория, ще бъдат обвинени в оповестяване на фалшиви новини и дезинформация.

Според частни разузнавателни агенции теорията, че вирусът произхожда от природата, е най-правдоподобен, въпреки че никой досега не е намерил категорични доказателства за това.

В доклада на Националното разузнаване на САЩ, изготвен въз основа на докладите на четири различни разузнавателни агенции, се заключава, че "има ниска вероятност първоначално вирусът да е предаден от животно на човек".

В доклада на пета агенция, разследваща произхода на вируса, пък се констатира, че "има вероятност" първият заразен човек с вируса да "има нещо общо" с лабораторията в Ухан. Докладът на Разузнаването също така посочва, че световната научна общност не разполага с "клинични проби или пълно разбиране на епидемиологичните данни от по-ранните случаи на COVID-19", което затруднява учените да се обединят около една или друга теория.

Често Китай е критикуван за отказа от сътрудничество в разследванията на произхода на COVID-19. Доналд Тръмп, който беше президент на САЩ в първите месеци на пандемията, нарече заразата "китайски вирус".

В отговор на доклада на разузнаването китайското посолство във Вашингтон заяви пред агенция "Ройтерс": "Ние подкрепяме научно обосновани усилия за проследяване на произхода на вируса, но се противопоставяме на опитите този въпрос да бъде политизиран".